Guvernul spune „NIET” proiectului legislativ al Dianei Șoșoacă de desființare a Jandarmeriei Române

Exclusivitate

Guvernul PSD-PNL a anunțat, la ședința din data de 25 septembrie 2024, că nu susține adoptarea inițiativei legislative privind abrogarea Legii nr.550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, inițiată de senatorul neafiliat Diana Iovanovici – Șoșoacă (Bp. 384/2024). Iniţiativa legislativă vizează trecerea efectivelor umane, bunurilor, logisticii și a tot ceea ce aparține Jandarmeriei Române în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Proiectul de act normativ propus de șefa SOS Romania conține doar trei articole: primul articol stipulează că „Legea 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, din 13 decembrie 2004, se abrogă”; al doilea articol menționează că „efectivele umane, bunurile, logistica și tot ce aparține Jandarmeriei Române trec de drept în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale”; cel de-al treilea articol prevede că „în termen de 60 de zile de la adoptarea prezentei, Ministerul Apărării Naționale va efectua demersurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 2”.

În opinia Executivului, activitatea desfășurată în prezent de Jandarmeria Română nu poate fi preluată de către Ministerul Apărării Naționale, întrucât contravine dispozițiilor altor legi, care stabilesc în mod clar faptul că armata are ca scop garantarea suveranității, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale. Astfel, dispozițiile de la art. 2 și 3 din prezenta inițiativă legislativă sunt în contradicție cu art. 118 din Constituție și cu prevederile Legii nr. 346/2006.

În plus, din perspectiva competențelor Jandarmeriei Române, acestea se circumscriu atribuțiilor principale ale Ministerului Afacerilor Interne – MAI, iar desființarea acestei instituții, cu consecința trecerii efectivelor umane, a bunurilor și a logisticii în subordinea și administrarea Ministerului Apărării Naționale, schimbă locul și rolul Jandarmeriei Române în societatea românească și ar putea prejudicia în mod semnificativ capacitatea de răspuns și de acțiune a efectivelor MAI, situație care ar genera apariția unor vulnerabilități și factori de risc, inclusiv la corupție.

În prezent, Diana Șoșoacă nu mai este membru al Senatului României, fiindcă a fost aleasă europarlamentar  la alegerile din 9 iunie 2024.

spot_img

Articole recente

Eșec DNA în dosarul fostului președinte al societății de asigurări C.A.R.E. România SA, controlată de Ministerul Finanțelor

Acuzațiile inițiale În iunie 2016, procurori ai Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – au dispus...

Mai multe articole din aceeași categorie