Ministerul Justiției a pus săptămâna trecută, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea categoriilor de cheltuieli ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate, extrădate sau extrădabile. Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, Str. Apolodor nr. 17, sector 5 București, prin fax, la nr. 0372041079 sau la adresa de e-mail dreptinternational@just.ro. Necesitatea adoptării proiectului este justificată de faptul că doar în 2023, în scopul readucerii în țară a persoanelor respective a fost cheltuită de la bugetul de stat suma de 10.025.000 lei (circa 2 milioane de euro).
Potrivit proiectului de HG, categoriile de cheltuieli suportate de instanţele române şi de Ministerul Justiţiei, în calitatea sa de autoritate centrală în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, conform art. 68 (alin. 2), art. 71 alin.( 2), art. 76, art. 86 alin. (1) şi (4), art. 90 95, respectiv art. 96 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, şi care se recuperează de la persoana solicitată, extrădată sau extrădabilă, sunt următoarele:
- cheltuieli de traducere;
- cheltuieli ocazionate de expedierea oricăror documente sau informaţii necesare derulării procedurii;
- alte cheltuieli în legătură directă cu procedura judiciară şi administrativă în scopul predării persoanei solicitate, extrădate sau extrădabile, a căror efectuare intră, conform legii, în sarcina instanţelor sau, după caz, a Ministerului Justiţiei.
De asemenea, categoriile de cheltuieli suportate de Ministerul Afacerilor Interne, ocazionate de aducerea la îndeplinire a obligaţiilor specifice conform art. 76 şi art. 96 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, şi care se recuperează de la persoana solicitată, extrădată sau extrădabilă, sunt următoarele:
- cheltuieli aferente transportului internaţional, inclusiv a tranzitului, dacă este cazul;
- cheltuieli aferente deplasării în misiune a personalului Ministerului Afacerilor Interne;
- cheltuieli medicale;
- cheltuieli ocazionate de aducerea la îndeplinire a unor formalităţi specifice conform legislaţiei sau practicii statului din care este adusă persoana urmărită sau statului/statelor tranzitate;
- alte cheltuieli în legătură directă cu preluarea persoanei solicitate, extrădate sau extrădabile a căror efectuare intră, conform legii, în sarcina Ministerului Afacerilor Interne.