Guvernul a aprobat desemnarea magistratului Octavia Spineanu-Matei drept candidat al României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)

Exclusivitate

Guvernul a aprobat, în ședința din 12 noiembrie, Memorandumul cu tema „Rezultatele procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

În data de 23.10.2020, în urma deliberărilor Comisiei de selecție, cu întrunirea majorității de cel puțin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, s-a decis următoarele:

  • Candidatul României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene Octavia SPINEANU – MATEI
  • Propunerea de rezervă nr. 1 Cristian Daniel OANA
  • Propunerea de rezervă nr. 2 Răzvan Horațiu RADU

Rezultatele au fost publicate pe pagina web a Ministerului Justiției, a Ministerului Afacerilor Externe, a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Octavia SPINEANU – MATEI este în prezent judecătorul României la Tribunalul Uniunii Europene, mandatul acoperind perioada 19.09.2016 – 31.08.2022. Conform art. 7 din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecătorii ale căror funcții încetează înainte de expirarea mandatului sunt înlocuiți pentru restul mandatului. În cazul în care doamna Octavia SPINEANU – MATEI va fi numită judecătorul din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene începând cu data de 6.10.2021, perioada pentru care s-ar vacanta funcția de judecător al României la Tribunalul UE va acoperi intervalul 06.10.2021 – 31.08.2022.

Conform calendarului aprobat prin Memorandum de Guvern în data de 9 iulie 2020, autoritățile române vor transmite propunerea României pentru postul de judecător la CJUE către Secretariatul General al Consiliului UE până la data de 12 noiembrie 2020. Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene sunt numiți de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea Comitetului prevăzut la articolul 255 din TFUE.

Avizul acestui Comitet reprezintă o etapă foarte importantă. Chiar dacă, în temeiul TFUE, această consultare a Comitetului art. 255 are caracter facultativ, există o cutumă general acceptată de către statele membre în sensul retragerii candidaților naționali care primesc aviz negativ. Comitetul este format din șapte personalități alese dintre foștii membri ai Curții de Justiție și ai Tribunalului, dintre membrii instanțelor naționale supreme și din juriști reputați, dintre care unul este propus de Parlamentul European.

Mandatele a paisprezece judecători și a șase avocați generali din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), printre care și mandatul judecătorului român, urmează să expire la 6 octombrie 2021. Judecătorii și avocații generali ai Curții de Justiție sunt numiți pentru un mandat de 6 ani, reînnoibil.

foto: curia.europa.eu

spot_img

Articole recente

Gigi Becali va afla în curând dacă rămâne cu suspendarea și amenda decise de FRF pentru afirmațiile jignitoare făcute la adresa unui arbitru-femeie

Patronul clubului de fotbal FCSB, George (Gigi) Becali va afla peste două săptămâni dacă rămâne cu suspendarea și amenda...

Mai multe articole din aceeași categorie