Guvernul a actualizat Regulamentul privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate

Exclusivitate

Executivul a adoptat în ședința de joi, 14 septembrie, o HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este o măsură necesară, care pune în acord procedurile existente în penitenciare cu evoluțiile recente ale societății. Actul normativ completează Regulamentul în vederea implementării unor recomandări ale Avocatului Poporului, ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), precum și a unor soluții cu privire la asigurarea asistenței medicale a persoanelor private de libertate.

Una dintre cele mai importante modificări vizează posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum și introducerea de substanțe interzise psihoactive. Până acum, se putea testa doar consumul de alcool, prin etilotest, iar refuzul de a se supune recoltării probelor biologice este abatere disciplinară foarte gravă. Consecința era că persoanele private nu mai pot opta pentru un regim mai blând atunci când se confirma suspiciunea că ar fi consumat alcool. La fel, va fi și în cazul drogurilor.

Potrivit Ministerului Justiției,  alte modificări vizate de Hotărârea de Guvern, adoptată în ședința din 14 septembrie 2023, sunt:

– În vederea asigurării siguranței persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital și de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică și psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– Crește numărul deținuților care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancțiuni disciplinare.

– Se instituie un nou mecanism prin care deținuții pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanță. Acum sunt punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarului. Limita rămâne 3 / 4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– Digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deținuți, în prezent aceștia putând depune doar cereri scrise.

– Optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.

– Acordarea beneficiului comunicărilor on-line și a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deținuți, precum și majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenție și copilul/copiii minor/minori ai acestuia prin amenajarea unor spații speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– Reglementarea posibilității ca deținuții să poată primi sumele de bani în lei și prin virament bancar efectuat în contul unității penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparținând deținuților, deschis la Trezoreria Statului.

– Sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv și cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenței religioase și de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declarația pe proprie răspundere a deținutului Sunt avute în vedere și măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele școlare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au mențiuni cu privire la absolvirea cursurilor de școlarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiții, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie