Ministerul Afacerilor Externe a inițiat și pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea contribuției financiare voluntare din partea României la Fondul Special destinat sprijinirii activității Grefei Curții Europene a Drepturilor Omului (Fondul Special CEDO).
Demersul inițial, cel din 2021, s-a făcut ca răspuns la circulara transmisă de Grefa CEDO, care a subliniat contribuția importantă pe care o au resursele din Fondul Special la eforturile Curții de a accelera soluționarea cauzelor pendinte. În raportul Grefei CEDO aferent anului 2021, s-a evidențiat faptul că la Fondul Special au contribuit 34 de state membre ale Consiliului Europei. Grefa a încurajat reînnoirea contribuțiilor pentru a asigura continuitatea și predictibilitatea proiectelor derulate prin intermediul Fondului Special, care au ca obiectiv eficientizarea activității acesteia privind gestionarea cauzelor aflate pe rolul Curții. La 31 martie 2023, Direcţia Generală de Programe – Oficiul pentru Mobilizarea Resurselor şi Relaţia cu Donatorii din cadrul Consiliului Europei a comunicat Raportul de etapă interimar referitor la implementarea Proiectului Reducerea întârzierilor în soluţionarea cauzelor bine întemeiate ale Curţii Europene a Drepturilor Omului („Contul Special” destinat Curţii Europene a Drepturilor Omului). Conform acestui raport, în anul 2022 au donat 37 de State (față de 34 din anul 2021, s-au adăugat contribuțiile Islandei, Maltei și Letoniei).
Fondul Special (Special Account/compte spécial) a fost înfiinţat urmare Conferinţei de la Brighton privind reforma CEDO (aprilie 2012) şi a avut ca obiectiv inițial creşterea capacității Curții Europene a Drepturilor Omului (Curtea/CEDO) de a gestiona cauzele prioritare. Ulterior, în contextul Conferinței de la Bruxelles privind reforma CEDO (martie 2015), aria de acoperire a Fondului a fost extinsă, pentru a include şi numărul mare de cauze restante, pendinte în faţa Curţii. Fondul Special este alimentat prin contribuţia benevolă a Statelor Membre ale Consiliului Europei (CoE). În cadrul schimbului de opinii între Comitetul Miniştrilor şi preşedintele CEDO, Robert Spano (17 martie 2021), acesta din urmă a evidenţiat faptul că noua strategie a Curţii pentru gestionarea cauzelor necesită alocarea resurselor adecvate pentru consolidarea Grefei, în special prin angajarea suplimentară de jurişti şi lingvişti. Acest obiectiv se realizează prin implementarea proiectului intitulat „Reducerea întârzierilor în soluționarea cauzelor bine întemeiate ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, finanțat prin Fondul Special sus-menționat.
România a contribuit, în premieră în 2021, la acest proiect cu o donație de 50.000 EUR la Fondul Special.