GRECO a evaluat progresele României privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor și magistraților

Exclusivitate

Organismul anticorupție al Consiliului Europei (GRECO) a publicat miercuri, 25 ianuarie, raportul de monitorizare care evaluează progresele înregistrate de România în punerea în aplicare a recomandărilor adresate țării într-un raport de evaluare din runda a 4-a, adoptat în 2015, privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor și magistraților. GRECO a precizat că a selectat Danemarca şi Turcia în vederea desemnării raportorilor pentru procedura de conformitate. Raportorii desemnaţi au fost domnul Anders RECHENDORFF din partea Danemarcei şi domnul Furkan USTAOĞLU din partea Turciei. Aceștia au fost sprijiniţi de Secretariatul GRECO în elaborarea prezentului Raport.

GRECO a formulat 13 recomandări privind România în Raportul de Evaluare şi 5 recomandări în Raportul ad-hoc (Regula 34).  Astfel, România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător 7  din cele 13 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi 3 din cele 5 recomandări din Raportul de Follow-up la Raportul Ad-hoc (Raportul adoptat conform Regulii 34). În concret, recomandările ii, v, vii, viii, x, xi şi xii au fost implementate satisfăcător sau tratate într-o manieră satisfăcătoare. Recomandările i şi xiii au fost parţial implementate, iar recomandările iii, iv, vi, si ix au rămas neimplementate. Recomandările i, ii şi iv din Raportul ad-hoc conform Regulii 34 au fost implementate satisfăcător sau tratate într-o manieră satisfăcătoare iar recomandările iii şi v din Raportul ad-hoc conform Regulii 34 au fost parţial implementate.

Cu privire la membrii Parlamentului, o uşoară îmbunătăţire a fost constatată prin introducerea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului împreună cu un sistem pentru aplicarea lui şi au fost depuse eforturi pentru abordarea problematicii ridicării imunităţii membrilor Parlamentului. Cu toate acestea, transparenţa procesului parlamentar, per ansamblu, trebuie îmbunătăţită în continuare şi utilizarea procedurilor de urgenţă ar trebui redusă. Suplimentar, trebuie făcut mai mult pentru abordarea conflictelor de interese şi introducerea regulilor privind interacţiunea membrilor Parlamentului cu lobbyiştii. În cele din urmă, trebuie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii Parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate.

Cu privire la judecători şi procurori, o problemă principală care a fost tratată o reprezintă desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din sistemul judiciar (SIIJ), cu privire la care GRECO s-a opus puternic la înfiinţare. Au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, inter alia, formare şi acces la informaţii. Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa. Adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare.

GRECO apreciază că actualul nivel de conformitate cu recomandările nu mai este „global nesatisfăcător” în sensul Regulii 31 revizuite, paragraful 8.3 din Regulile de Procedură. Prin urmare, GRECO decide să nu mai continue aplicarea Regulii 32 referitoare la membrii care nu sunt în conformitate cu recomandările incluse în Raportul de Evaluare.

Mai multe detalii, aici.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie