Mario Iorgulescu (27 de ani), fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de omor, în contextul în care, în septembrie 2019, a produs un grav accident auto, pe fondul consumului de cocaină şi alcool. Decizia Tribunalul București nu e definitivă, iar Mario Iorgulescu nu este în România, părăsind țara imediat după producerea accidentului. El se află în Italia, unde urmează un proces de recuperare la clinica medicală „Corte Margonara” din localitatea Mantova, potrivit informațiilor aflate la dispoziția publicației Lumea Justiției.
Pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis, pe 15 mai 2020, un mandat de arestare în lipsă, în baza căruia Tribunalul Bucureşti a emis un mandat european de arestare. Acesta a fost transmis la data de 19 mai 2020 autorităţilor judiciare competente din Italia, în vederea arestării şi predării inculpatului către autorităţile judiciare române. Până în prezent, mandatul european de arestare nu a fost pus în executare.
Tutore în Italia
Prin Decretul din data de 05.02.2020, pronunţat în dosarul nr. 62/2020 de Tribunalul din Varese, tatăl lui Mario, George Gino Iorgulescu, a fost numit reprezentant legal provizoriu al acestuia, pentru ca să poată îndeplini imediat, în numele şi pentru beneficiar, toate operaţiunile urgente necesare protecţiei personale şi a patrimoniului său mobiliar şi imobiliar.
În februarie 2021, medicul psihiatru și directorul medical al clinicii „Corte Margonara” eliberează un certificat medical în baza căruia la data de 16 decembrie 2021, un judecător tutelar de la Tribunalul din Mantova a decis să îl numească pe Gino Iorgulescu tutore definitiv al numitului Mario Iorgulescu, acesta demonstrând că este pe deplin în măsură să aibă grijă de interesele fiului său și că este persona potrivită și capabilă să-l reprezinte legal, conform prevederilor din Codul civil.
Tutore în România
Aceeași pași au fost urmați de Gino Iorgulescu în instanțele din România.
În iulie 2021, tutorele Gino Iorgulescu a solicitat Tribunalului Ilfov să recunoască decizia autorităților judiciare italiene printr-o acțiune civilă – exequator (recunoașterea înscrisurilor si hotarârilor straine). În noiembrie 2021, judecatoarea Andreea Laura Burcea a admis cererea lui Gino Iorgulescu si a dispus recunoaşterea pe teritoriul României a Decretului din data de 05.02.2020, pronunţat în dosarul nr. 62/2020 de Tribunalul din Varese, Oficiul Judecătorului Tutelar, prin care petentul Iorgulescu George Gino a fost numit reprezentant legal provizoriu al numitului Iorgulescu Gino Mario. Soluția a rămas definitivă, după ce nu a fost atacată cu apel.
În mai 2022, Gino Iorgulescu cere aceleiași instanțe de fond – Tribunalul Ilfov – să fie recunoscută decizia din decembrie 2021 a Tribunalului din Mantova prin care Gino Iorgulescu a fost desemnat, cu titlu definitiv de această dată, reprezentant legal (tutore) al fiului său, Mario.
În decembrie 2022, instanța de fond – Tribunalul Ilfov – pronunță soluția:
- Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune recunoaşterea pe teritoriul României a Decretului nr. 9256 din data de 16.12.2021, pronunţat în dosarul nr. 4355/2021 de Tribunalul din Mantova, prin care petentul Iorgulescu George Gino a fost numit tutore al numitului Iorgulescu Gino Mario. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Ilfov. Pronunţată astăzi, 05.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Judecătorul a argumentat că au fost îndeplinite condițiile prevăzute de legea română pentru recunoașterea efectelor hotărârii judecătorești străine pronunțate într-un stat membru al Uniunii Europene. Astfel, tribunalul a constatat că Decretul din data de 16.12.2021 al Tribunalului din Mantova a intrat în vigoare la data de 27.01.2022, dată la care petentul a depus jurământul, că decretul este definitiv potrivit legii statului în care acesta a fost pronunțat și că de asemenea condiţia reciprocităţii este îndeplinită.
Soluția judecătorului de la Tribunalul Ilfov putea fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la pronunțare. Procurorul de la Parchetul Tribunalului Ilfov atacă soluția cu apel, dar abia în data de 18 ianuarie 2023.
În aceste condiții, săptămâna trecută, Curtea de Apel București nu a făcut decât să constate că atacarea soluției instanței de fond s-a făcut prea târziu:
- Solutia pe scurt: Admite excepţia tardivităţii apelului. Respinge apelul ca tardiv formulat. Definitivă. Pronunţată azi, 4.04. 2023, şi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Ce presupune tutela
Anul trecut, Parlamentul României a adoptat Legea de modificare a Codului Civil în privința măsurilor de ocrotire a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. După cum explică în acest articol Hotnews, cu caracter de noutate, legea de modificare a Codului Civil introduce noțiunea de mandat de ocrotire, adică un act unilateral sau convenție, încheiate în formă autentică, prin care orice persoană care are capacitatea deplină de exercițiu poate desemna persoana care urmează a fi numită tutore, pentru a se îngriji de persoana și de bunurile sale, în cazul în care ar fi pusă sub consiliere judiciară sau tutelă specială.
Prin hotărârea prin care a fost luată măsura de ocrotire, instanța de tutelă numește persoana care va exercita funcția de tutore de la data rămânerii definitive a hotărârii, precum și durata măsurii care nu poate depăși o perioadă de 5 ani. Cu toate acestea, în cazul în care deteriorarea facultăţilor mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanţa poate dispune prelungirea măsurii tutelei speciale pentru o durată mai mare, care nu poate să depăşească 15 ani.
Legea autorizează tutorele să reprezinte pe cel ocrotit chiar și la încheierea unor acte cu caracter strict personal, precum căsătoria, divorțul, exercitarea drepturilor părintești, acțiuni privitoare la filiație sau adopția. Mai multe informații, aici.
foto:politiaromana.ro