Procurorul general trage un semnal de alarmă în privința deficitului de resurse umane, iar ministrul Justiției constată că nu există o soluție „peste noapte”

Exclusivitate

Procurorul general Gabriela Scutea trage un semnal de alarmă în privința deficitului de resurse umane de la nivelul unităților de parchet, mai ales a celor mici. În bilanţul de activitate al Ministerului Public prezentat marţi, 14 februarie, de Gabriela Scutea, se menționează că, de pildă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin nu există niciun procuror, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei sunt doi procurori stagiari, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia funcţionează fără un procuror definitiv coordonator de stagiu. De asemenea, 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat, după cum transmite Agerpres.

Anul trecut şi-au încetat activitatea 277 procurori, dintre care 256 prin pensionare, 17 procurori au fost numiţi în funcţia de judecător, 3 prin demisie şi un procuror a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni. „Gradul de ocupare a posturilor de procuror, la 31 decembrie 2022, a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31 decembrie 2021. Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte”, a menționat Scutea.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare al funcţiilor de conducere, la sfârşitul anului 2022, din totalul de 652 de funcţii prevăzute la nivelul Ministerului Public, erau ocupate efectiv un număr de 277, iar 312 posturi de conducere erau ocupate prin delegare. De asemenea, dintr-un număr total de 254 posturi de specialişti prevăzute în statele de funcţii şi de personal aprobate prin ordinul ministrului Justiţiei, au fost ocupate 219 posturi, iar 35 posturi au rămas vacante.

Prezent la eveniment, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a ținut să sublinieze că nu există o soluție „peste noapte”. „Ministerul a făcut tot ce ține de competențele sale pentru a pune la dispoziția sistemului judiciar – prin legile Justiției și nu numai, ci și prin hotărâri de guvern inițiate pentru lărgirea schemelor de personal, inclusiv de grefieri, încă din 2020 – pârghii utile și va menține subiectul pe agenda Consiliului de Management Strategic în Justiție pentru a sprijini CSM, Ministerul Public și Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a alcătui un pachet de soluții eficiente în timp” – a spus Predoiu.  El a adăugat că până la creșterea efectivelor, nu trebuie ignorată calea eforturilor individuale. „Dacă din 10 procurori se pensionează subit 3, este evident că cei 7 rămași vor prelua și dosarele procesate de cei 3 pensionați. Profesia de procuror este o vocație. Giovanni Falcone și Paolo Borselino au fost aproape singuri când au început primele anchete care au condus la marele proces al Mafiei” – a conchis în legătură cu acest subiect ministrul Cătălin Predoiu.

În anul 2022, din numărul dosarelor de soluţionat (1.769.734), din care 615.057 intrate în cursul anului trecut, la nivelul parchetelor au fost soluţionate 536.556 dosare, din care 50.179 prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, dispunându-se trimiterea în judecată a 62.283 inculpaţi persoane fizice şi 243 inculpaţi persoane juridice.

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie