Fraudă dovedită / Statul Român ar urma să obțină din nou controlul asupra unui institut din București, evaluat fraudulos de un expert contabil, dat dispărut, la un preț de 30 de ori mai mic decât în realitate

Exclusivitate

Curtea de Apel București a emis săptămâna trecută o hotărâre definitivă prin care a respins, ca nefondat, apelul declarat de persoana interesată SC DAC AIR S.A. împotriva sentinţei penale nr. 1102/25.09.2020 a Tribunalului Bucureşti pronunţată în dosarul cu nr. 15190/3/2019.

Decizia definitivă a judecătorilor Curții de Apel București afectează direct interesele companiei DAC AIR SA, care va trebui astfel să dea curs cererilor din sentința Tribunalului București.  Judecătorii au desființat procesul verbal de adjudecare din data de 01.10.2015 ora 13.00, emis de Biroul Executorului Judecătoresc Nemeș Dan, în dosarul nr. 10/2011 şi au repus părţile în situaţia anterioară prin restituirea către Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a pachetului de 278.888 de acţiuni deţinute la Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini Bucureşti  ICPTCM S.A.), cu sediul în municipiul Bucureşti, Şos. Olteniţei nr. 103, sectorul 4.

Institut subevaluat de 30 de ori

În septembrie 2016, procurorii au fost sesizați de către Ministerul Finanțelor Publice – Direcția Generală de Inspecție Economico – Financiară, cu privire la faptul că societatea S.C. DAC AIR S.A. a preluat pachetul de 278.888 acțiuni deținute de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S.), la Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A. (ICPTCM SA) la prețul de 2,5 lei (valoarea nominală a unei acțiuni) față de 63,17 lei (valoarea evaluată a unei acțiuni raportat la activul net).

Așa au ieșit la iveală culisele unei afaceri puturoase, în care beneficiarul principal era compania DAC AIR SA, care a obținut controlul asupra unei societăți, ale cărei acțiuni au fost subevaluate de aproape 30 de ori.

Expertiza buclucașă

În cursul anului 2015, s-a derulat procedura de executare silită a Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini Bucureşti (ICPTCM S.A.), în contul datoriilor pe care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului le avea la compania DAC AIR SA, potrivit rolii.ro. Astfel, la data de 06.07.2015, executorul judecătoresc Nemeș Dan a întocmit o adresă către experta contabilă Mîra Antoaneta prin care i-a adus la cunoștință că, în calitate de expert tehnic-contabilitate, a fost desemnată pentru efectuarea unei expertize având ca obiectiv ”stabilirea valorii de circulație pentru pachetul de 278.888 acțiuni deținute, în proprietate, de către debitoare la ICTCM S.A”.

În Raportul de expertiză contabilă judiciară datat 02.08.2015, întocmit de expertul contabil Mîră Antoaneta se arăta că ”valoarea stabilită pentru întregul pachet de 278.888 acțiuni deținute, în proprietate, de către debitoare la ICTCM Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A. – București, este de 697.220,00 RON”.

Ulterior, prin raportul de expertiză tehnică judiciară din 20.07.2018, experții desemnați de către procurorii DNA au concluzionat că valoarea de piață/comercială reală a pachetului de 278.888 acțiuni, la data de 02.08.2015, era de 19.840.000 RON.

Prin urmare, Mîră Antoaneta a stabilit o valoare mult diminuată față de valoarea comercială reală a pachetului de 278.888 acțiuni aparținând Institutului, la care Statul român este acționar. Urmarea faptului că Mîră Antoaneta a subevaluat pachetul de acțiuni a fost aceea că, prin procesul-verbal încheiat la data de 01.10.2015 orele 13.00, executorul judecătoresc Nemeș Dan a adjudecat, în contul creanței, în favoarea creditoarei – S.C. DAC AIR S.A ., întregul pachet de acțiuni la prețul de 697.220 lei (2,5 lei/acțiune), adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică și contabilă din 02.08.2015, în condițiile în care valoarea comercială reală a pachetului de acțiuni era de 19.840.000 lei (71,122 lei/acțiune).

Procurorii au constatat că executorul judecătoresc Nemeș Dan nu putea și nici nu avea atribuții/cunoștințe/ deprinderile necesare în vederea verificării/cenzurării raportului de expertiză din 02.08.2015 întocmit de către Mîră Antoaneta, fiind în eroare cu privire la adevărata valoare de circulație a acestui pachet de acțiuni.

A primit ulterior contracte de la Dac Air SA

Din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit cu certitudine faptul că între S.C. DAC AIR S.A. și expertul contabil și evaluator Mîră Antoaneta, în perioada 2015 – 2017, (ulterior întocmirii expertizei contabile incriminate) au fost încheiate un număr de 43 contracte, din care 31 în cursul anului 2015, având ca obiect estimarea prețului de pornire recomandat pentru vânzarea mai multor pachete de acțiuni deținute de către A.A.A.S. la diverși terți popriți sau stabilirea valorii de circulație a unor pachete de acțiuni. Pentru aceste servicii, Mîrâ Antoaneta a încasat suma de 40.000 lei de la S.C. DAC AIR S.A. , conform chitanțelor depuse la dosarul cauzei în cursul urmăririi penale de către S.C. DAC AIR S.A.

Și-a premeditat fuga

Potrivit procurorilor, Mîră Antoaneta s-a sustras atât urmăririi penale, cât și judecății, fiind dispărută de la domiciliu, iar din investigațiile efectuate în cursul urmăririi penale a rezultat că nu se mai află pe teritoriul României. Mai mult, ulterior s-a descoperit că Mîră Antoaneta și-a premeditat plecarea din România. Astfel, la data de 07.03.2018, a obținut un nou pașaport, iar în cursul lunii iunie 2018 și-a înstrăinat autoturismul proprietate personală, după care a dispărut din România.

5 ani cu executare

În data 25 septembrie 2020, Mîră Antoaneta a fost condamnată la o pedeapsă de 5 (cinci) ani închisoare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară. Instanța i-a aplicat inculpatei pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării pe o perioadă de 5 (cinci) ani a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g şi k C.pen., respectiv interzicerea exercitării: dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a exercita profesia de expert contabil judiciar şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mîră Antoaneta figurează în prezent pe site-ul Poliției Române, la Persoane Urmărite.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie