Fratele unei cunoscute cântărețe de muzică populară din Teleorman, condamnat la ani grei de închisoare
- Popescu Nicu
- decembrie 22, 2020
Curtea de Apel București a pronunțat luna trecută mai multe decizii de condamnare la închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT. Este vorba de speța, având ca obiect „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7)”, în care a fost judecat și fratele unei cunoscute soliste de muzică populară din Teleorman, Silvana Rîciu. Publicatia Adevărul a relatat că, din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în perioada 2011 – 2013, membrii grupării ofereau împrumuturi cu camătă, după care exercitau acte de ameninţare şi violenţă pentru deposedarea de bani, bunuri şi de firme, cauzând un prejudiciu de aproximativ 300.000 euro. La domiciliile inculpaților, în urma unor percheziţii derulate în 2013, au fost identificate şi ridicate sume de bani, bijuterii, înscrisuri, arme albe şi dispozitive informatice. Ziarul Național a relatat pe larg modeul de operare al membrilor grupării, iar poliţiştii au identificat de-a lungul timpului în jur de 20 de victime ale cămătarilor, administratori ai unor societăţi comerciale sau simple persoane fizice. Grupul mafiot acţiona sub protecţia unui polițist, Râcu Marius Nicuşor, agent şef adjunct la Postul de Poliţie Bragadiru, în sarcina căruia s-a reținut că a sprijinit activitatea infracţională desfăşurată de către gruparea constituită pe raza judeţului Teleorman.
Condamnările
Cele mai grele condamnări le-au primit 5 membri ai grupării:
- Platon Giulio, zis „Giuli” a fost condamnat pentru mai multe fapte(constituire de grup infracțional organizat, șantaj, violare de domiciliu, lipsire de libertate, înșelăciune, camătă, uz de armă neletală, etc) la următoarele pedepse: 2 ani şi 6 luni închisoare, 4 ani şi 6 luni închisoare, 5 ani închisoare, 2 ani închisoare, de 3 ani închisoare, 5 ani închisoare, 4 ani şi 6 luni închisoare, 4 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani închisoare; instanța a aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care a adaugat sporul obligatoriu de 9 ani şi 4 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 14 ani şi 4 luni închisoare.
- Candoi Marian, zis „Măneaţă”, a fost condamnat la pedepsele de 5 ani închisoare, 4 ani închisoare şi 8 ani închisoare, iar instanța a aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 8 ani închisoare, la care a adaugat sporul obligatoriu de 3 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 11 ani închisoare.
- Mincă Ionuţ, zis „Giangi”, a fost condamnat pentru mai multe fapte la următoarele pedepse: 5 ani închisoare, 4 ani închisoare, 1 an închisoare şi 7 ani închisoare; instanța aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 7 ani închisoare, la care a adaugat sporul obligatoriu de 3 ani şi 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani şi 4 luni închisoare.
- Rîciu-Scoreţ Bogdan-Alexandru a fost condamnat următoarele pedepse: 5 ani închisoare şi de 3 ani închisoare, iar instanțța a aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care a adaugat sporul obligatoriu de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare.
- Râcu Marius-Nicuşor a fost condamnat la pedepsele de 5 ani închisoare şi de 3 ani închisoare, iar instanța a aplicat pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care a adaugat sporul obligatoriu de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare.
Soluția pronunțată de Curtea de Apel București poate fi vizualizată aici


