Fostul șef de la Prognoză, care gestiona Fondul de Dezvoltare al lui Dragnea și Vâlcov, va afla luna viitoare dacă scapă definitiv de problemele penale

Exclusivitate

Curtea de Apel București a amânat pentru data de 8 august 2024 pronunțarea în procesul penal în care este judecat Ion Ghizdeanu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.  Ion Ghizdeanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru fals intelectual în formă continuată.  În calitatea sa de președinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ghizdeanu gestiona și Fondul de Dezvoltare și Investiții, înființat de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, și de Darius Vâlcov, care a redactat programul de guvernare cu care partidul a câștigat alegerile parlamentare din 2016.

După cum relatează Europa Liberă, Ghizdeanu este acuzat de procurori că a falsificat mai multe procese-verbale de evaluare, prin care a aprobat în mod arbitrar peste 1.000 de proiecte derulate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Numai că 80% dintre programele finanţate erau destinate primăriilor conduse de social-democraţi, așa cum o arată și listele proiectelor aprobate pentru finanțare de președintele Comisiei de Prognoză. „În perioada 17.09.2019 – 24.10.2019, inculpatul, în calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, a falsificat cu ocazia întocmirii mai multor procese-verbale, în care s-a menţionat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză şi evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat şi au propus spre aprobare 1.080 de proiecte. În realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată şi nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat”, susținea în rechizitoriu Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

În decembrie 2023, la mai bine de 3 ani de la începerea judecății, instanța de fond – Judecătoria Sector 1 – l-a achitat pe Ion Ghizdeanu de acuzația că ar fi săvârşit infracțiunea de fals intelectual în formă continuată. Judecătorul a apreciat că fapta de care era acuzat nu este prevăzută de legea penală. Instanța a mai hotărât să respingă ca nefondată solicitarea Ministerului Public de desfiinţare totală a înscrisurilor oficiale falsificate, respectiv a proceselor-verbale nr. 1/17.09.2019, nr. 2/20.09.2019, nr. 3/02.10.2019 și nr. 4/24.10.2019, dar şi a actelor subsecvente, respectiv ordinul Președintelui C.N.S.P. nr. 267/17.09.2019, prin care a fost aprobată pentru finanțare lista cu 116 proiecte depuse de U.A.T.–uri, ordinul Președintelui C.N.S.P. nr. 280/02.10.2019, prin care a fost aprobată pentru finanțare lista cu 469 proiecte depuse de U.A.T.-uri, ordinul Președintelui C.N.S.P. nr. 297/24.10.2019, prin care a fost aprobată pentru finanțare lista cu 111 proiecte depuse de U.A.T.–uri, dar şi a celor 330 contracte de finanţare încheiate în baza ordinelor preşedintelui C.N.S.P.

Ion Ghizdeanu a fost demis pe 11 noiembrie 2019 de la șefia Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, la o săptămână de la învestirea guvernului Orban. El a ajuns la șefia Comisiei de Prognoză în urmă cu 20 de ani, în perioada guvernului Adrian Năstase, fiind un om-cheie în politicile economice ale PSD. Potrivit publicației Europa Liberă, Comisia Națională de Prognoză primise, de la guvernele PSD instalate după decembrie 2016, un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP), domeniu în care Ghizdeanu nu avea nicio expertiză, ajungând până la forța unui minister, pentru că a dobândit dreptul de a iniția proiecte ori de a propune și administra scheme de ajutor de stat.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie