Fostul șef al Jandarmeriei Maramureș a rămas cu condamnarea la închisoare cu suspendare, pentru că a încercat să-și agreseze sexual o subalternă

Exclusivitate

Curtea Militară de Apel a hotărât săptămâna trecută să respingă ca nefondat apelul declarat de inculpatul col.(rez) Petru Marcel Florișteanu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Maramureș, împotriva sentinței penale nr.111/08.11.2023 pronunțate de Tribunalul Militar Cluj în dosarul nr.47/752/2023. În baza art. 275 alin. (2) Cod procedură penală, instanța l-a obligat pe apelantul-inculpat să plătească suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat, iar părții civile XXX să-i achite suma de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, constând în onorariu de avocat. Decizia judecătorilor militari este definitivă.

În 8 noiembrie 2023, Tribunalul Militar Cluj-Napoca îl găsise pe Petru Marcel Florișteanu vinovat de săvârșirea infracțiunii de tentativă la agresiune sexuală. El a fost  condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. În temeiul art. 67 alin. 1 şi 2 C.p. instanța a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, C.p. şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. b C.P. Inculpatul va fi obligat la următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Judecătorul a mai dispus ca inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, fostul șef al IJJ Maramureș este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria mun. Baia Mare, jud. Maramureş sau la I.S.J. Maramureş (Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş). În baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/08.04.2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.), instanța a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului său genetic în S.N.D.G.J.

Pe de altă parte, judecătorul militar a admis acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă şi l-a obligat pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 5.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii) cu titlu de daune morale, precum și a sumei de 11.120 lei, reprezentând cheltuielile judiciare (plata onorariului avocaţial 10.000 lei şi cheltuielile de transport 1.120 lei). În fine, inculpatul a fost obligat să achite cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 10.000 lei.

După cum a relatat aici Libertatea, fostul șef al Jandarmeriei Maramureș a fost acuzat că a hărțuit o subalternă plutonier, pe care a prins-o de mijloc și a încercat să o sărute. Mai târziu, șeful jandarmilor maramureșeni își umilea subalterna pentru că îi respingea avansurile. Câteva zile mai târziu de la incident, după ce s-a gândit bine cum să procedeze fiindu-i jenă să-i povestească soțului său, femeia-plutonier a intrat în biroul șefului, cu telefonul pornit pe înregistrare. Mai multe detalii, în articolul Libertatea.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie