Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât la ședința din 24 mai 2022, după suplimentarea ordinii de zi, înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a lui Iașinovschi Sorin-Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Decizia a fost luată de Iașinovschi Sorin-Eugen, procuror al fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ( SIIJ), după ce, cu un 1 înainte, el înaintase tot către Secția pentru procurori a CSM, în ședința din 18 mai 2021, o cerere de eliberare din funcţie, prin pensionare. Atunci, Secția pentru procurori a decis, în unanimitate, să suspende analizarea cererii de pensionare a acestuia până la soluționarea definitivă a procedurii disciplinare.
În dosarul întocmit de Inspecția Judiciară, fostul procuror SIIJ era acuzat de încălcarea art. 99 lit. a) și m) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Este vorba de “a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” și respectiv “m) nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.
Instrumenta dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor de la Sectorul 1
Iașinovschi Sorin Eugen a fost procurorul SIIJ care a fost însărcinat să instrumenteze dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1. Potrivit G4Media.ro, dosarul era instrumentat de Secția Specială pentru că e vizat președintele biroului electoral de sector, care este procuror. Dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1 a apărut în urma unei plângeri făcute de Daniel Tudorache (PSD), cel care a pierdut alegerile în fața lui Clotilde Armand (USR PLUS).
Înainte de a fi procuror, a “servit patria” 13 ani
Înainte de a intra în magistratură, Iașinovschi Sorin Eugen a activat în Ministerul Apărării Naționale timp de 13 ani, între 1982-1995, potrivit CV-ului postat pe site-ul CSM. El spune că a urmat Școala Militară de Rachete Antiaeriene și Radiolocație, între 1980-1982, iar la informații suplimentare despre persoana sa dezvăluie că “în perioada în care a fost militar activ în MApN a funcționat în dispozitiv operativ, considerat grupa I de muncă și a gestionat bunuri materiale, armament, muniție și documente clasificate”.
Procurorul Iașinovschi Sorin-Eugen a înaintat la începutul anului 2019, la scurt timp după ce a fost acceptat la SIIJ, o solicitare pentru a deveni procuror militar. Nu a obținut însă avizul conform al Ministerului Apărării Naționale privind îndeplinirea condiţiilor legale pentru dobândirea calităţii de ofiţer activ, întrucât nu îndeplinea condiţia de vârstă prevăzută de art. 6 alin. (I) lit. l) din Instrucţiunile privind chemarea/rechemarea în activitate în corpul ofiţerilor, al maiştrilor militari sau al subofiţerilor, în vederea încadrării unor funcţii de execuţie din structurile Ministerului Apărării Naţionale. Așa că, prin Hotărârea 188/28 martie 2019, Secția pentru procurori a CSM a decis, prin votul secret și unanim al celor prezenți, să respingă solicitarea de transfer formulată de procurorul Iașinovschi Sorin Eugen.