Ciprian Călin Zamfirescu, fost procuror-șef la parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, a formulat în martie anul acesta o cerere de revizuire a procesului în care a fost condamnat, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători, la pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Joi, 23 iunie 2022, judecătorii instanței supreme au decis să fixeze, pentru 10 octombrie, termenul pentru soluţionarea cererii de revizuire:
- Detalii soluţie: Stabileşte competenţa de soluţionare a cererii de revizuire formulată de revizuentul Zamfirescu Ciprian Călin împotriva sentinței penale nr.892 din 7 iunie 2012, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr.8793/1/2010 şi a deciziei penale nr. 62 din data de 25 martie 2013, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosarul nr. 225/1/2013 la data de 26 septembrie 2022 în favoarea Completului de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fixează termen pentru soluţionarea cererii de revizuire la data de 10 octombrie 2022. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 iunie 2022.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anti-corupție, în vara anului 2009, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a acceptat promisiunea unei recompense băneşti de la de la angajatul unei firme specializate în servicii de pază în scopul de a intermedia încheierea unui contract de prestări servicii de pază între o societate comercială şi firma de pază, prin traficarea influenţei rezultate din relaţiile de prietenie precum şi din poziţia sa de prim-procuror. Ulterior încheierii acestui contract, în perioada aprilie-septembrie 2010, în baza acestei înţelegeri, Zamfirescu Ciprian Călin a primit de la reprezentantul firmei de pază suma totală de 4.500 euro, în tranşe lunare. La data de 8 septembrie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la reprezentantul firmei de pază suma de 1.000 euro, tranşa aferentă lunii august. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului în vederea confiscării şi recuperării sumei de 4.500 euro.
Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin, în zilele de 8 şi 9 septembrie 2010, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia. La data de 9 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Zamfirescu Ciprian Călin pentru 29 de zile, iar la data de 14 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 9 judecători, a dispus punerea în libertate a inculpatului şi înlocuirea măsurii preventive a arestării cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.
După condamnarea sa definitivă, Ciprian Călin Zamfirescu s-a adresat CEDO, care, prin Hotărârea din 18 mai 2021, în cauza Zamfirescu împotriva României, a constatat că fostului procuror i-a fost încălcat dreptul la viață privată și că măsurile de supraveghere derulate împotriva acestuia au fost intruzive, expunând aspecte ale vieții sale private și, uneori, foarte intime, în contextul în care acesta folosea biroul situat în clădirea Parchetului ca și locuință. Pe larg despre acest subiect, în articolul publicat de Capital.