La începutul acestui an, fostul primar al comunei ilfovene Jilava, Adrian Mladin, a înaintat instanței de judecată o cerere de reabilitare judecătorească, în baza articolului 527 din Codul de Procedură Penală. Recent, un complet de judecată al Secției a II-a Penale de la Curtea de Apel București a respins cererea, pentru neîndeplinirea condițiilor de formă și fond:
- Solutia pe scurt: s.p.57/F-În baza art. 533 alin. 1 rap. la art. 532 alin. 1 lit. a Cod procedură penală respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Mladin Adrian. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe petentul Mladin Adrian la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia petentului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 13 martie 2024.
Două zile mai târziu, în 15 martie 2024, fostul primar din Jilava a formulat contestație, care va fi judecată de instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție.
De-a lungul carierei sale politico-administrative, Adrian Mladin a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție, el având la activ o condamnare definitivă de 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiţionat în anul 2018. Mladin a fost condamnat, prin decizia penală nr. 300 din 14.07.2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție și la interzicerea, atât în timpul, cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe de altă parte, agenția Agerpres preciza că Adrian Mladin a fost denunţător în mai multe dosare instrumentate de DNA, cum a fost de pildă cel în care protagonist era fostul ministru liberal de Interne, Cristian David. De asemenea, Adevărul a relatat că Adrian Mladin a cunoscut notorietatea după ce a reuşit o performanţă unică în România: el a fost învestit în funcţia de primar al Jilavei, în 22 iunie 2016, când a depus jurământul (în perioada în care se afla în arest), pentru începerea celui de-al treilea mandat și a rămas fără funcţie după doar trei săptămâni, la data de 14 iulie, când a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 10 luni de închisoare. În total, mandatul său de atunci a avut doar 22 de zile.