Fostul prim-procuror adjunct al Parchetului din Buftea a fost reabilitat, după condamnarea pentru corupție

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât miercuri, 16 noiembrie, să admită cererea de reabilitare formulată de către Constantinescu Aurelia Lora, fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 145/F din data de 26 septembrie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, privind pe intimata Constantinescu Aurelia Lora. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2022.

Constantinescu Aurelia Lora a fost condamnată definitiv, prin decizia penală nr. 65 din 24.02.2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea pe perioada executării pedepsei principale, cât și 5 ani după executarea acesteia, a drepturilor: de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată. Instanța a decis atunci să confiște de la inculpata Constantinescu Aurelia Lora suma de 5.129 lei.

Ea a fost trimisă în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial București, în sarcina ei reținându-se infracțiunea de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale). În rechizitoriul întocmit, procurorii au menționat că, în perioada februarie – 17 mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora, în calitatea sa de procuror, a pretins de la o persoană denunțătoare, prin intermediar, mai multe sume de bani, primind suma totală de 5.129 de lei și bunuri, pentru ca în schimb să își exercite influența pe care pretindea că o avea asupra unor procurori de la altă unitate de parchet și asupra unor polițiști, astfel încât să fie ameliorată situația juridică a soțului denunțătoarei. Acesta era cercetat în trei dosare penale, de către organele de poliție în legătură cu furtul unor autovehicule, respectiv de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru infracțiunea de dare de mită. În acest ultim dosar, soțul denunțătoarei a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. La data de 15 mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora a pretins de la persoana denunțătoare, prin intermediar,o nouă sumă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei și două cartușe de țigări în scopul menționat mai sus. La data de 17 mai 2013, inculpata a primit de la persoana denunțătoare suma de 3.000 lei și două cartușe de țigări, procurorii anticorupție procedând la constatarea infracțiunii flagrante. Publicația Național a prezentat aici detalii despre modalitatea în care încasa șpăgile fosta procuroare.

În martie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Aurelia Lora Constantinescu, prim-procuror-adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, „se eliberează din funcţie ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”.

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie