Justnews.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondată, contestația formulată de contestatorul inculpat Gherghe Iulian Cristian împotriva încheierii penale nr.7 din 20 mai 2021 a Curții Militare de Apel Bucureşti, pronunțată în dosarul nr.24/81/2021.  Decizia a fost definitivă, fiind pronunţată în Camera de Consiliu, joi, 27 mai 2021.

Cu o săptămână înainte, judecătorii de la Curtea Militară de Apel au hotărât să admit propunerea formulată de Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti – si au dispus prelungirea măsurii arestării preventive față de inculpatul Gherghe Iulian Cristian, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 26.05.2021 şi până la data de 24.06.2021, inclusiv.  Judecătorii au respins totodată ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau cu aceea a arestului la domiciliu, formulată de inculpat.

General-maior (r) Gherghe Iulian Cristian, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, este acuzat de procurori că în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei la care activa. El este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals. Europa Liberă amintește că banii au fost folosiți de Iulian-Cristian Gherghe pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. La bancă ar fi fost folosite două ștampile: una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA.

Fostul nr. 2 în serviciul de informații al Armatei nu a explicat de ce a luat banii și i-a ținut aproape un an în seiful personal de la biroul instituției, după care a cumpărat cu ei terenul și casa din Corbeanca. În momentul în care a început ancheta internă la DGIA, Iulian-Cristian Gherghe a început să pună la loc banii, reușind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit în 26 februarie, când a fost semnat decretul privind trecerea sa în rezervă.

Alte articole