La recurs, fostul ministru al Finanțelor din cabinetul Ungureanu eșuează în încercarea de a anula o amendă încasată de la ASF

Exclusivitate

Bogdan Alexandru Drăgoi este fostul ministru al Finanțelor (februarie – aprilie 2012) din cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu și fostul consilier prezidențial (mai 2012 – decembrie 2014) al președintelui Traian Băsescu. În prezent, acesta ocupă funcția de președinte/director general al companiei Lion Capital (fosta SIF Banat-Crișana) cea mai mare societate de investiţii financiare (SIF) de la Bursa românească.

Amenda și acuzațiile ASF
La data de 1 martie 2023, prin Decizia 199, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) l-a sancționat cu amendă în valoare de 10.000 lei pe Bogdan-Alexandru Drăgoi, în calitatea sa de Președinte/Director General al SIF Banat-Crișana S.A., acționar al societății Bursa de Valori București S.A.. ASF a susținut că, în urma unei tranzacții din data de 12.03.2020, SIF Banat-Crișana S.A. a achiziționat 115.414 acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A., reprezentând 1,43% din capitalul social, SIF Banat-Crișana S.A. împreună cu SIF Muntenia S.A. depășind astfel pragul de 5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului ( SIF Banat-Crișana S.A. împreună cu SIF Muntenia S.A. dețineau atunci peste 9% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori București S.A.). Potrivit raportării de dețineri de 5%, înregistrate la A.S.F. cu nr. RG/3180/01.02.2022 și publicate pe website-ul BVB în data de 02.02.2022, urmare a unei tranzacții din data de 05.01.2022 cu acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A., SIF Banat-Crișana S.A. a depășit singură pragul de 5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului, iar împreună cu SIF Muntenia S.A., persoana cu care este prezumată că acționează în mod concertat în legătură cu emitentul Bursa de Valori București S.A., deține un număr total de 763.302 acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A., reprezentând un procent de 9,5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului.

SIF Banat-Crișana S.A. era acuzată de ASF că nu a respectat dispozițiile art. 71 alin. (1) și ale art. 74 alin. (2) din Legea nr. 24/2017 (fostele articole 69 și 72) și că nu a notificat emitentul la momentul atingerii/depășirii împreună cu SIF Muntenia S.A. a pragului de 5% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori București S.A., în condițiile în care deținerea SIF Muntenia S.A. era anterioară anului 2020, an când SIF Banat-Crișana S.A. a început să achiziționeze acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A.. La data la care SIF Banat-Crișana S.A. a depășit, împreună cu SIF Muntenia S.A., pragul de 5% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori București S.A., persoana sub semnătura căreia erau publicate pe website-ul B.V.B. rapoartele aferente SIF Banat-Crișana S.A. era Bogdan Alexandru Drăgoi, în calitatea sa de Președinte/Director General al acesteia. SIF Banat-Crișana S.A. a replicat la acuzațiile ASF, afirmând că nu deține politici, reguli și proceduri interne care nu permit existența unei cooperări, societatea a interpretat situația existentă, considerând că nu a acționat și că nu acționează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în ceea ce privește emitentul Bursa de Valori București S.A..

Procesul
Ulterior, la data de 31 martie 2023, Bogdan-Alexandru Drăgoi a atacat decizia ASF la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. În urmă cu un an, instanța a admis cererea reclamantului, dar sentința nu era definitivă:

  • Solutia pe scurt: Admite acţiunea. Anulează decizia nr. 199/1.03.2023, precum şi documentaţia care a stat la baza acestei decizii, respectiv raportul de control permanent nr. 2298/21.02.2022 şi nota privind aprobarea sancţionării reclamantului nr. R/P-ST/218/24.02.2023. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 29.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.

După ce s-a formulat recurs, litigiul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție care, zilele trecute, a hotărât următoarele:

  • Detalii soluţie: Admite recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva Sentinţei civile nr. 525 din 29 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentința recurată și, rejudecând: Respingea acțiunea formulată de reclamantul Drăgoi Bogdan Alexandru, în contradictoriu cu pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca nefondată. Respinge recursul incident declarat de recurentul-reclamant Drăgoi Bogdan Alexandru împotriva aceleiași sentințe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 12 martie 2025.
spot_img

Articole recente

Comisia Permanentă a UNBR va discuta despre pregătirea Congresului Avocaților și validarea examenului de primire în profesia de avocat

Prin decizia nr. 07-DP-2025 din 14.04.2025, președintele UNBR av. dr. Traian Briciu a convocat ședința Comisiei Permanente în zilele...

Mai multe articole din aceeași categorie