Fosta șefă a AEP, Ana-Maria Pătru, a pierdut un litigiu cu publicația Newsweek și jurnalistul Stelian Negrea

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat recent decizia definitivă într-un litigiu în care s-au confruntat Ana-Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe de-o parte și jurnalistul Stelian Negrea și SC News International SA, firma ce editează publicația Newsweek Romania, pe de altă parte:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că respinge primul capăt de cerere ca neîntemeiat. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei, referitoare la respingerea celui de-al doilea capăt de cerere. Înlătură dispoziţia privind obligarea părâţilor la plata cheltuielilor de judecată în fond Obligă intimata reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în apel în cuantum de 5000 lei, către apelanta SC News International SA, reprezentând onorariu av. parţial Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.06.2024

Anterior, instanța de fond – Tribunalul București – admisese in parte solicitarea formulată de Ana-Maria Pătru:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Interzice în mod provizoriu pârâţilor de a publica sau a transmite, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace de probă scrisă sau electronică orice fel de referire privind pe reclamantă, vizate de cerere. Stabileşte termen de formulare a acţiunii de fond 30 zile de la luarea măsurii prin prezenta hotărâre. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 1200 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Executorie fără somaţie sau trecerea unui termen. Cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea la dispoziţie prin grefa instanţei.

În 10 aprilie anul acesta, Ana-Maria Pătru ceruse Tribunalului București, pe calea procedurii de ordonanţă preşedinţială, interzicerea provizorie a pârâţilor de a publica sau a transmite, direct sau indirect, sub orice formă prin orice fel de mijloace de presă scrisă sau electronică orice referiri privitoare la reclamantă, vizate de prezenta acţiune, având în vedere iminenţa publicării unui articol de presă de către pârâţi până la soluţionarea definitivă a litigiului pe fondul cauzei, instituirea măsurii provizorii a încetării încălcării dreptului reclamantei la viaţă privată prin ştergerea sau eliminarea în orice mijloc de către pârâţi a articolului de presă sau a oricărui alt mijloc mass-media vătămător publicat referitor la reclamantă, vizat de prezenta acţiune, până la soluţionarea definitivă a litigiului pe fondul cauzei, precum și obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată. În motivarea cererii, consemnată de rejust.ro, reclamanta a arătat că, la data de 8.04.2024, a fost contactată de pârâtul Stelian Negrea, care i-a transmis o serie de întrebări în ceea ce o privește pe ea și fiul său. Reclamanta susținea ca din formularea întrebărilor adresate se desprindea concluzia clară că împotriva sa şi a fiului acesteia urmează a fi publicat un articol de presă cu un efect grav defăimător, ce nu doar că nu corespunde realităţii, ci nesocotea şi submina autoritatea de lucru judecat deplină sau provizorie, după caz a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de către instanţele naţionale având, finalmente, menirea de a exercita presiuni asupra pronunţării unei hotărâri judecătoreşti în materie penală, anunțată la sfârșitul lunii aprilie. În opinia reclamantei, demersul nu prezenta caracteristicile unei investigaţii jurnalistice, sub imperativele de obiectivitate şi vigilenţă ci, având în vedere pronunţarea unei soluţii judecătoreşti în data de 30.04.2024, viza doar exercitarea unei presiuni publice şi sociale nejustificate, cu un efect strict şicanatoriu, prin prezentarea unor informaţii ce nu corespund adevărului judiciar reţinut de către instanţele judecătoreşti.

Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către DNA Ploiești pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind acuzată că a primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici. Potrivit Hotnews, în perioada aprilie – iunie 2008, Ana-Maria Pătru ar fi pretins, iar în 2009 ar fi primit de la reprezentanţii unei societăţi suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti. Apoi, în anul 2011, Ana-Maria Pătru a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro. În octombrie 2020, fosta șefă a AEP a fost achitată definitiv de acuzațiile din acest dosar, după ce  Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul şi a menţinut decizia de achitare dată de Tribunalul Bucureşti, în ianuarie 2020. Fosta președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, a fost achitată definitiv, în 14 mai 2024 și în al cel de-al doilea dosar trimis în instanță de Direcția Națională Anticorupție, la sfârşitul anului 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor.  Era vorba de dosarul în care ea a fost acuzată că ar fi primit 600.000 de euro de la Irina Socol pentru a interveni pentru firma Siveco pe lângă Consiliul Concurenței.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie