Firma-fanion a fraților Micula va afla pe 15 martie dacă rămâne cu amenda de 1 milion de euro dată de Consiliul Concurenței

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți, că amână pronunţarea pentru data de 15 martie 2022 în procesul în care Transilvania General Import Export SRL se judecă cu Consiliul Concurenței în legătură cu o sancțiune primită în urmă cu 7 ani. Disputa a debutat în 2015 și a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în martie 2018.

Istoria unei dispute

În ianuarie 2015, Consiliul Concurenţei anunța într-un comunicat că a sancţionat 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro).

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009. În urma investigaţiei a fost sanctionată încălcarea Legii concurenţei, atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor. Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul. În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului. Dintre cele 25 de companii sancţionate, primele 5 cele mai mari amenzi au fost încasate de:

  • Mega Image SRL – 24.569.530 lei (5,6 milioane euro)
  • Metro Cash&Carry Romania SRL– 49.684.182 lei (11,3 milioane euro)
  • Real Hypermarket Romania SRL–23.869.142 lei (5,5 milioane euro)
  • Selgros Cash&Carry Romania SRL– 29.202.355 lei (6,6 milioane euro)
  • Transilvania General Import Export SRL – 4.693.436 lei (1,1 milioane euro)
Procesele

În 2015, 4 din cele 5 companii au dat în judecată Consiliul Concurenței. Două dintre cele 4 companii, Mega Image SRL și Transilvania General Import Export SRL, au pierdut clar procesele deschise la Curtea de Apel București (CAB), completurile de judecată de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul CAB hotărând să respingă acțiunile formulate ca neîntemeiate. Avocații celor 2 companii au atacat apoi soluțiie cu recurs, procesele ajungând astfel pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și într-un caz și în celălalt, avocații celor două companii au formulat cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Și într-un caz și în celălalt, instanțele însărcinate cu judecarea recursului au decis să respingă respectiva cerere. Procesul inițiat de Mega Image SEL are termen pe 9 martie 2022, iar cel al companiei Transilvania General Import Export SRL pe 1 martie 2022. În ce privește alte 2 companii, Metro Cash&Carry Romania SRL și Selgros Cash&Carry Romania SRL, soluțiile pronunțate au fost definitive.

Marele litigiu cu Statul Român

Transilvania General Import Export SRL este una din firmele fanion ale fraților Micula, Viorel și Ioan, fiecare deținând peste 47% dintre acțiuni. Transilvania General Import Export SRL a făcut parte din lotul companiilor care, alături de frații Micula, au dat în judecată Statul Român la Curtea de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID), de la Washington, pentru că, în negocierile de aderare la UE, guvernul de la București a abrogat o schemă națională de stimulente fiscale în favoarea investitorilor în zone defavorizate.

Frații Micula și companiilor lor au câștigat inițial litigiul împotriva Statului Român în urma căruia au obținut despăgubiri de aproape 356 milioane de euro. Apoi ei au dat în judecată Statul Român și în Belgia pentru a obține banii datorați în urma procesului de la Washington. Instanța din Belgia a decis să nu permită EuroControl să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian, până la stingerea datoriei către frații Micula. În aceste condiții, conturile Romatsa au fost poprite.  La finalul lui 2019, Guvernul condus de Ludovic Orban, a alocat 200 milioane de euro (peste 900 de milioane de lei) din Fondul de rezervă pentru a debloca criza de la Romatsa.

G4media.ro a realizat aici o cronologie a litigiului dintre fraţii Micula şi Statul Român. Cea mai recentă informație legată de acest litigiu este că, la sfîrșitul lunii ianuarie a acestui an, CJUE (Curtea de Justiției a Uniunii Europene) a anulat decizia TUE (Tribunalul Uniunii Europene) care a validat plăţile către fraţii Micula şi a trimis cazul spre rejudecare tot la TUE. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, este organul juridic suprem al Uniunii Europene și reunește două instanțe, Curtea de Justiție propriu-zisă și Tribunalul (TUE).

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

Liber la înscrierile pentru concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, unde sunt puse la bătaie 140 de posturi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în ședința din 12 martie 2025, organizarea concursului de admitere la...

Mai multe articole din aceeași categorie