În 2006 era difuzată la Televiziunea Română producția de televiziune “La urgență”. Serialul, întins pe 15 episoade, era realizat de către casa de producţie Direct Target SRL, după unul dintre scenariile selecţionate la un concurs organizat de TVR. Subiectul central îl reprezenta activitatea unei echipe de medici dintr-un spital de urgenţă din România anilor 2000. Serialul era regizat de cunoscutul regizor american de origine română Andrei Zincă și avea în distribuție nume mari precum Maria Dinulescu, Magda Catone, Daniela Nane, Horațiu Mălăele, Victor Rebenciuc, Florin Piersic Jr etc.
După difuzarea primei serii de 15 episoade, producătorul Direct Target SRL susține că ar fi convenit cu Societatea Română de Televiziune producerea seriei a II-a a serialului „La urgenţă” şi, ca urmare, compania de producție ar fi efectuat o serie de cheltuieli şi ar fi produs două episoade din acest serial. Ulterior, Televiziunea Română a refuzat încheierea unui contract şi apoi achitarea contravalorii producerii celor două episoade, comiţând astfel o faptă ilicită cauzatoare de prejudiciu pentru casa de producție, prin neîncheierea contractului şi neplata cheltuielilor deja efectuate de către Direct Target SRL.
Acesta a fost contextul în care Direct Target SRL a inițiat o serie de acțiuni în instanță împotriva Societății Române de Televiziune, pentru achitarea prejudiciului produs. Casa de producție nu s-a mulțumit însă că a obținut în instanță obligarea SRTV la plata unor despăgubiri, ci a cerut, printr-o acțiune demarată în 2017, obligarea pârâtei Societatea Română de Televiziune la plata unor alte sume de bani, cum ar fi diferenţa de curs valutar între data furnizării serviciilor şi data achitării sumei de 87.501 euro, valoarea inflaţiei şi a dobânzii legale, calculate asupra sumei de 346.891,83 lei, pentru perioada decembrie 2012 – 27.02.2017 și valoarea inflaţiei şi a dobânzii legale, calculate asupra sumei de 49.339,80 lei, pentru perioada 06.04.2007 -27.02.2017. Consilierul juridic al Societății Române de Televiziune a declarat în instanță că între SRTV și Direct Target SRL nu a existat niciodată un contract având ca scop producţia şi realizarea acelor episoade, care ar fi fost produse doar în baza unor adrese emise de către Tudor Giurgiu, directorul general al SRTV de la acea vreme și directorul Direcției Programe, Horia Romanescu, chemaţi de altfel în garanţie. Potrivit motivării acțiunii, consemnate de rejust.ro, celor doi, SRTV le reproșa fapte ilicite distincte, după cum urmează: lui Horia Romanescu i se reproșa că, fără a avea aprobarea prealabilă a Comitetului Director, a inițiat, prin adresa nr. 61808/09.01.2007, discuțiile cu Direct Target S.R.L. cu privire la contractarea unui sezon secund al serialului „La Urgență”, a continuat, prin adresele nr. 61970/01.03.2007 și 62045/15.03.2007, discuțiile cu privire la această serie, respectiv a primit, prin procesul-verbal din 06.04.2007, casetele cu primele două episoade ale seriei a doua a serialului. S-a invocat că aceste fapte contravin dispozițiilor Legii nr. 41/1994 și Regulamentului CA al SRTv aprobat în 20.03.2007. Lui Tudor Giurgiu i s-a reproşat nerespectarea obligației sale de a verifica activitatea acestuia din urmă, mai ales în raport de faptul că îi delegase atribuțiile referitoare la activitatea specifică Direcției Programe.
Judecătorii au constatat că decizia de nerespectare a înțelegerii precontractuale cu Direct Target, cu privire la seria a II-a a serialului în cauză, a fost exclusiv fapta SRTv, din moment ce cei doi foști directori avuseseră toată îndreptățirea să demareze negocierile și discuțiile cu privire la această serie, aceștia acționând în limitele mandatului acordat. Prin urmare, fiindcă i s-a respins apelul ca nefondat, Societatea Română de Televiziune a fost obligată la plata sumei de 5.862,30 lei către Direct Target SRL și la plata către Giurgiu Flaviu Tudor a sumei de 7.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate în apel. Consilierii juridici de la Televiziunea Română au atacat apoi hotărârea Curții de Apel București cu recurs, care a fost soluționat definitiv zilele trecute de Înalta Curte de Casație și Justiție:
- Detalii soluţie: Decizia nr. 1932: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-pârâtă Societatea Română de Televiziune împotriva deciziei nr. 1219A din 12 septembrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă, în contradictoriu cu intimata-reclamantă SC Direct Target SRL şi cu intimaţii-pârâţi Romanescu Horia şi Giurgiu Flaviu Tudor. Obligă recurenta-pârâtă Societatea Română de Televiziune la plata sumei de 5.880,86 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către intimata-reclamantă SC Direct Target SRL. Definitivă.