În septembrie 2017, spectacolul „TragiComedy”, sub direcția artistică a maestrului Gigi Căciuleanu, era prezentat în premieră pe scena Operei Naționale, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Spectacolul a fost realizat în urma unei înțelegeri convenite între Fundația Art Production și Opera Națională București (ONB), condusă la acea vreme de Beatrice Rancea, iar înțelegerea prevedea realizarea a încă unui spectacol “Un minut de dans sau Uff!”, tot în regia și coregrafia maestrului Gigi Căciuleanu. Întrucât Opera Națională nu avea la acel moment tot bugetul necesar realizării celor două reprezentanții, s-a solicitat sprijinul Fundației, care a fost asigurat, așa că spectacolele s-au desfășurat în bune condiții. Numai că, în urma celor două reprezentații, Opera Națională ar fi încasat toți banii rezultați din vânzarea biletelor, fără a mai plăti Fundației Art Production sumele avansate pentru drepturile de autor legate de realizarea celor două spectacole.
În aceste condiții, Fundația Art Production, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a IV-a Civilă – la data de 28.08.2018, a chemat în judecată pe pârâta Opera Națională București, solicitând instanței ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 360.000 lei + TVA (428.400 lei), reprezentând contravaloarea contractelor de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor încheiat de Fundația Art Production cu realizatorii celor două spectacole. În aprilie 2019, Tribunalul București hotărăște să respingă acțiunea ca neîntemeiată, cu argumentul că reclamanta nu a putut proba existenta unui contrat de cesiune încheiat cu pârâta ONB, in sensul dovedirii existenței unui acord de voință care să cuprindă în mod expres drepturile cedate, perioada pentru care acestea sunt cedate, modalitățile de utilizare ale operei și remunerația autorului operei cedate.
Sentința a nemulțumit evident Fundația Art Production, care a atacat-o la Curtea de Apel București (CAB). În martie 2023, judecătorii CAB au decis să dea dreptate Fundației Art Production:
- Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată. Admite în parte cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 359.400 lei la care se adaugă TVA în valoare de 68.286 lei. Obligă intimata pârâtă la plata către apelanta-reclamantă a sumei de 50 lei cheltuieli de judecată în apel. Cu recurs. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei azi, 09.03.2023.
De data aceasta a fost rândul reprezentanților Operei Naționale să atace soluția, așa că litigiul a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, judecătorii instanței supreme au soluționat definitiv disputa:
- Detalii soluţie: Decizia nr. 444; Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-pârâtă Opera Naţională Bucureşti împotriva deciziei nr.399A din 9 martie 2023 a Curții de Apel București – Secția a IV-a civilă, în contradictoriu cu intimata-reclamantă Fundaţia Art Production. Definitivă.