Federația Română de Tenis a câștigat un nou litigiu cu Agenția Națională pentru Sport, vizând finanţarea restantă a 2 programe

Exclusivitate

În toamna anului 2022, Federația Română de Tenis, în calitate de reclamantă, a formulat o cerere de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Tribunalului București, în care a solicitat instanței, ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună obligarea pârâtului Ministerul Sportului ( ulterior Agenția Națională pentru Sport) la plata către reclamantă a sumei de 1.544.954,00 RON, cu titlu de obligaţii contractuale restante, plata dobânzii penalizatoare pentru perioada cuprinsă între data de 2 noiembrie 2021 şi data plăţii efective a debitului principal, precum și plata cheltuielilor de judecată. În motivare, reclamanta a arătat că, la 30 martie 2017, MS şi FRT au încheiat contractul privind finanţarea programelor ,,Promovarea sportului de performanţă” şi/sau „Întreţinerea, funcţionarea si dezvoltarea bazei materiale sportive” nr. 4111 („Contractul de Finanţare”). Prin Contractul de Finanţare, MS s-a obligat să finanţeze FRT, în anul 2017, cu suma de 4.870.000 RON, pentru derularea programelor indicate anterior, a subprogramelor corespunzătoare, a acţiunilor/activităţilor şi a categoriilor de cheltuieli prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 ale Contractului. La 29 noiembrie 2017, MS a sistat finanţarea FRT prin emiterea Notificării nr. 15457 („Notificarea de Suspendare”), motivată prin pretinsa încălcare de către Federaţie a dispoziţiilor art. 3 pa. 3.22 din Contractul de Finanţare, care prevăd că FRT are obligaţia „să respecte prevederile statutului, actului constitutiv si regulamentelor proprii, precum şi ale actelor normative cu incidenţă în domeniul de activitate al federaţiei”, precum şi prin prevederile art. 9 alin. (2) lit. c) din Contractul de Finanţare, potrivit cărora: „neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor federaţiei prevăzute la art. 3 se sancţionează, după caz, astfel: […] c) cu sistarea virării sumelor aprobate, definitiv sau temporar, în cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 3 pct. […] 3.22 […]”. Până la momentul suspendării, MS achitase FRT suma de 3.325.046,00 RON, în baza Contractului de Finanţare. De la momentul emiterii Notificării sus amintite, MS a suspendat plata sumei rămase din întreaga finanţare la care se obligase, anume 1.544.954,00 RON (i.e. 4.870.000,00 RON -3.325.046,00 RON).  În iunie anul trecut, Tribunalul București i-a dat dreptate reclamantei:

  • Solutia pe scurt: Admite cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1.544.954 lei reprezentând finanţare restantă şi la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 299.238,59 lei aferente perioadei 02.11.2021 – 10.05.2024 precum şi la plata, în continuare, a penalităţilor de întârziere începând cu data de 11.05.2023 şi până la achitarea integrală a debitului principal. Obligă pârâta la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 26740 lei din care 15.213 lei onorariu avocat, 2000 lei onorariu expert şi 9527 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, azi, 12.06.2024.

În motivarea sentinței, consemnată de rejust.ro, se arăta că prin contractul nr. 4111/30.03.2017 s-a stabilit obligaţia pârâtului de a achita o anumită sumă, determinată, într-un anumit termen. Numai că obligaţiile nu au fost executate la timp ca urmare ca urmare a faptului că debitorul şi-a suspendat propriile obligaţii de plată în mod nejustificat, nefiind îndeplinite condiţiile pentru invocarea excepţiei de neexecutare, astfel cum s-a reţinut de altfel prin Decizia civilă din 2 noiembrie 2021. În consecinţă, având în vedere că s-a reţinut existenţa unei neexecutări contractuale iar apărările formulate de pârât nu reprezintă cauze justificative, tribunalul va admite cererea principală şi va dispune obligarea pârâtului la plata către reclamantă a sumei de 1.544.954 lei reprezentând finanţare restantă.

Sentința Tribunalului București a fost atacată de Agenția Națională pentru Sport la instanța superioară. Recent, Curtea de Apel București a decis, la rândul ei, să-i dea dreptate tot reclamantei Federația Română de Tenis:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, invocată de apelanta pârâtă, ca inadmisibilă. Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta pârâtă să achite intimatei reclamante suma de 9.150,82 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, 18.03.2025.

Federația Română de Tenis nu este la primul litigiu câștigat cu Agenția Națională pentru Sport, căci, de pildă, la sfârșitul anului trecut, Curtea de Apel București a anulat refuzul ANS de a acorda finanțare tenisului românesc în anul 2024. Conform judecătorilor, decizia ANS a fost ilegală, la fel ca cele din 2017 și 2018, când Ministerul Tineretului și Sportului a refuzat finanțarea FRT. Mai multe informații, în articolul GSP.

spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie