În decembrie 2023, fiicele Regelui Mihai – Margareta, Sofia, Elena, Maria și Irina – au chemat în judecată la Curtea de Apel București pe pârâtul Guvernul României, cerând instanței anularea unei Hotărâri de Guvern ce vizează compensațiile cuvenite în perioada 2010-2013 pentru lipsa de folosință a pădurilor aflate în zone protejate. La sfârșitul lunii trecute, instanța a pronunțat prima sentință în acest litigiu, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la instanța supremă:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, excepţia inadmisibilităţii şi excepţia lipsei de interes. Admite cererea de chemare în judecată precizată. Anulează în parte Hotărârea Guvernului nr. 1370/2022 privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a contravalorii compensaţiilor cuvenite în perioada 2010 – 2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive, hotărâre publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1087 din 10 noiembrie 2022, în sensul că: -se înlătură, din cuprinsul art 1 din Normele metodologice aprobate prin această Hotărâre, sintagma „beneficiarilor cărora le-a fost stabilit prin hotărâri judecătoreşti definitive dreptul de a beneficia de despăgubiri”; -se înlătură, din titlurile Anexelor nr. 1 şi 2 la Normele metodologice, sintagma „beneficiarii cărora le-a fost stabilit acest drept prin hotărâri judecătoreşti definitive”. Obligă pârâtul la cheltuieli de judecată în sumă de 10050 lei către reclamante. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, acesta urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti.
Litigiul vizează Hotărârea de Guvern 1370 din 9 noiembrie 2022 privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a contravalorii compensațiilor cuvenite în perioada 2010-2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive.
Potrivit actului aprobat de Executiv, contravaloarea compensațiilor reprezintă despăgubirea pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, aferente acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, pentru perioada 2010-2013, stabilită în limite minime de 40 euro/ha/an și maxime de 200 euro/ha/an, calculate în lei la cursul de schimb al Băncii Naționale a României din data de 1 ianuarie a fiecărui an pentru care se acordă. Sumele aferente compensațiilor neacordate în perioada 2010-2013 pentru masa lemnoasă nerecoltată din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000, se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu această destinație Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Nu este pentru prima dată când urmașele Regelui Mihai iau calea instanțelor de judecată pentru compensațiile ce trebuie plătite de autorități pentru pădurile protejate. Familia Regală a solicitat astfel contravaloarea produselor de masă lemnoasă care nu se pot recolta pentru suprafețele de pădure aflate în proprietate, încadrate în tipul I si tipul II de categorii funcționale cu titlu de compensații/ajutoare de stat, datorită funcțiilor de protecție stabilite de amenajamentele silvice, care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă. De pildă, la sfârșitul anului trecut, Familia Regală a câștigat un litigiu privind iniţierea, adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare şi control al compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă, pentru perioada 01.01.2017-06.07.2017. Mai multe informații, aici.