Familia Regală a eșuat în încercarea de a obține din partea ICCJ revizuirea unei sentințe într-un litigiu cu ANAF

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luna trecută, să respingă cererea de revizuire a unei sentințe definitive, depusă de fiicele Regelui Mihai – Margareta, Sofia, Elena, Maria și Irina – într-un litigiu pe care îl aveau cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF):

  • Detalii soluţie: Respinge cererea de revizuire formulată de revizuenţii Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, Alteţa Sa Regală Principesa Elena a României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României şi Walter Irina împotriva deciziei nr. 944 din 16 februarie 2022, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 4076/2/2016, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 25 octombrie 2023.

Litigiul era legat de solicitarea de restituire către membrii Familiei Regale a sumei de 4.042.348 lei, achitate în executarea unei Decizii de impunere emise de ANAF, precum şi cu cerere de admitere a rambursării TVA în cuantum 343.871 lei, acestea sume provenind din veniturile realizate de Ocolul Regal Săvârşin, Ocolul Silvic Braşov şi Ocolul Silvic Azuga, venituri obținute în urma contractelor de administrare a fondului forestier încheiate de Familia Regală cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti la data de 08 iunie 2016, Familia Regală, în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti şi Administraţia Sector 1 a Finanţelor Publice,  solicitase instanței următoarele:

  • anularea Deciziei de soluţionare a contestaţiei nr. 118/04.05.2016,
  • anularea Deciziei de impunere nr. x/24.12.2016 şi a Raportului de inspecţie fiscală nr. x/24.12.2015;
  • obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

Prin sentinţa civilă nr. 1971 din 10 iunie 2019, instanța de fond – Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VIII – a contencios administrativ şi fiscal – a dispus următoarele:

  • a respins acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, pentru lipsa calităţii procesuale pasive a acesteia;
  • a respins, ca inadmisibile, cererile având ca obiect restituirea sumei de 4.042.348 RON, rambursarea TVA de 343871 RON şi plata dobânzilor aferente TVA respins la rambursare;
  • a admis în parte, acţiunea în anulare formulată de către reclamantele Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, Alteţa Sa B., Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, Alteţa Sa C. şi D., în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor şi Administraţia Sector 1 a Finanţelor Publice dispunând anularea, în parte, a Deciziei de soluţionare a contestaţiei nr. 118/04.05.2016, a Deciziei de impunere nr. x/24.12.2016, a Raportului de inspecţie fiscală nr. x/24.12.2015 şi a Deciziilor de accesorii nr. 956946/14.06.2016 şi nr. 956982/21.06.2016, exclusiv în privinţa sumei de 309.122 RON (TVA nedatorat de reclamantă, rezultat ca urmare a aplicării procedeului sutei mărite în ceea ce priveşte veniturile în cuantum de 7.089.738 RON – venituri Ocol Regal Săvârşin, venituri Ocolul Silvic Braşov şi venituri Ocolul Silvic Azuga) precum şi în privinţa accesoriilor aferente acestei sume.
  • -a menţinut, în rest, actele administrativ fiscale contestate.

Soluția a fost atacată cu recurs la instanța supremă, cea care a decis în 16 februarie 2022 următoarele:

  • Respinge excepţia nulităţii recursurilor declarate de pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor şi Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti. Respinge recursul declarat de reclamantele Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, Alteţa Sa B., Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, Alteţa Sa C. şi D. împotriva sentinţei civile nr. 1971 din 10 iunie 2019 şi a încheierii de şedinţă din 27 februarie 2017 ale Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII- a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor împotriva sentinţei civile nr. 1971 din 10 iunie 2019 şi a încheierii de şedinţă din 27 februarie 2017 ale Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII- a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge recursul declarat de pârâta Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti împotriva sentinţei civile nr. 1971 din 10 iunie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII- a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 16 februarie 2022.
spot_img

Articole recente

Ce daune pretinde o firmă Primăriei Capitalei, pentru că nu e lăsată să construiască într-o zonă protejată din Herăstrău

Societatea comercială Brookfield Properties SRL este proprietara a 4 loturi de teren situate în Parcul Herăstrău, în apropiere de...

Mai multe articole din aceeași categorie