Familia fostului lider al trupei Cargo nu a reușit, pe calea ordonanței președințiale, să obțină interzicerea folosirii numelui celebrei formații

Exclusivitate

La începutul anului, soția și fiica fostului lider al trupei Cargo, Adrian Bărar (decedat în martie 2021) au cerut Tribunalului Bucuresti, pe calea ordonanței președințiale, să li se interzică membrilor trupei folosirea numelui Cargo, până la momentul în care, în urma unui alt proces, să fie stabilite conditiile de utilizare a mărcii Cargo, care fusese înregistrată la OSIM de Adi Bărar.

În motivarea consemnată de rejust.ro, reclamantele, care dețin un drept exclusiv asupra mărcii naționale și europene „CARGO”, drept care s-a transmis pe cale succesorală către moștenitorii legali, au susținut că au transmis pârâților (membrii formației Cargo și firmele implicate în activitatea de promovare/publicitate/concerte) o invitație în vederea discutării și convenirii asupra condițiilor de utilizare pe viitor a mărcii ”Cargo”, subliniind dorința lor de a se ajunge la un acord echilibrat. Totodată reclamantele au trimis pârâților condițiile de acordare a unei licențe asupra mărcii ”CARGO”, însă pârâții nu au dat curs propunerii de licențiere.

În 23 februarie 2023, judecătorul de la Tribunalul București a respins cererea de ordonanță președințială, ca neîntemeiată.

Argumentele judecătorului

Tribunalul a argumentat că reclamantele din prezenta cauză au devenit titularele dreptului la marcă prin transmitere succesorală și anterior decesului artistului contribuția lor în formația muzicală CARGO nu a existat. Pe de altă parte, pârâții, membri ai formației, deși aparent încalcă drepturile rezultate din marca CARGO, sunt membri activi în această formație muzicală, având un aport direct, iar activitatea lor profesională este strâns legată de această marcă. Deși reclamantele au subliniat exclusiv rolul artistului defunct în nașterea, construirea și dezvoltarea formației muzicale CARGO, paralel cu înregistrarea mărcii cu aceeași denumire, tribunalul nu poate nega contribuția personală a fiecărui membru în parte de-a lungul timpului în cadrul formației CARGO, activitatea muzicală a celorlalți membri continuând și după decesul artistului într-un curs firesc profesional și muzical. Prin urmare, în prezent, deși pârâții aparent intră în conflict cu drepturile titularilor actuali ai mărcii naționale și europene CARGO, în fapt, activitatea lor continuă direcția generală a formației muzicale, prin susținere de concerte și evenimente pentru promovarea și perpetuarea valorilor muzicii rock românești, formația fiind de renume în planul muzical românesc.

Astfel, în condițiile în care pârâții persoanele fizice membre ale trupei, alături de persoanele juridice în calitate de organizatori, continuă activitatea formației CARGO, chiar prin utilizarea mărcii, tribunalul nu identifică elemente ale unui prejudiciu greu de reparat în sarcina reclamantelor, raportat și la prejudiciul ce ar interveni în cazul încetării oricărui concert/eveniment al formației CARGO în componența actuală care implică și utilizarea mărcii.

În balanța dintre prejudiciul pretins de către reclamante și care ar putea fi reparat, fiind unul majoritar de natură patrimonială și prejudiciul ce ar putea fi înregistrat de ceilalți membrii ai formației CARGO care ar fi lipsiți total de posibilitatea desfășurării activității lor muzicale cu care se identifică cariera fiecărui membru în parte, tribunalul va înclina, provizoriu, până la tranșarea în mod definitiv a raporturilor juridice dintre părți, spre protejarea intereselor pârâților membri ai formației CARGO, apreciind că ar putea înregistra un prejudiciu de o amploare mai mare , generat de încetarea oricărei activități a formației CARGO, față de cel ce ar putea fi înregistrat de titularele mărcii CARGO.

Soluția a fost atacată cu apel, iar luni, 15 mai 2023, Curtea de Apel București a tranșat acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelantele la plata către intimaţii Igrişan Adrian Gabriel, Pilan Octavian, Achim Alin, Cîrja Rovin Ionuţ, David Cristian şi CN Management Consult SRL a sumei totale de 3.570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat. Obligă apelantele la plata către intimata Bestmusic Events SRL a sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat redus. Definitivă. Pronunţată azi, 15.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

„Avocatul de Serviciu”, un proiect al Baroului Brașov menit să ofere îndrumare justițiabililor aflați în incinta instanțelor

Baroul Brașov, în parteneriat cu Tribunalul Brașov, a lansat oficial zilele trecute proiectul „Avocatul de Serviciu”, un demers menit...

Mai multe articole din aceeași categorie