Executivul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu, a stabilit, în ședința de săptămâna trecută, că Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării inițiativei legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, provenit dintr-o propunere legislativă iniţiată de senatorii PNL Cătălin Daniel Fenechiu și Cristian – Augustin Niculescu – Țâgârlaș (Bp. 468/2024, Plx. 632/2024).
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, în sensul reglementării posibilității acordării indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite, accidente de muncă sau accidente în afara muncii, a indemnizației de maternitate și a dreptului la ajutor pentru creșterea copilului pentru asigurații care au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni realizat în ultimele 24 de luni anterior producerii riscului, dacă nu realizează venituri din profesie și au achitate la zi obligațiile de plată către fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. De asemenea, se prevede abrogarea art. 95 din lege care se referă la sistarea de drept a acordării ajutorului pentru creşterea copilului, începând cu prima zi a lunii în care asiguratul îndreptăţit la primirea acestuia prestează activităţi specifice profesiei de avocat, chiar dacă nu a expirat perioada de suspendare voluntară din exerciţiul profesiei, pentru care s-a optat în vederea primirii ajutorului.
Sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților este gestionat autonom de către Casa de Asigurări a Avocaților, iar soluția propusă prin proiect, referitoare la condițiile în care se poate acorda ajutorul pentru creșterea copilului, este o chestiune de oportunitate, care ține exclusiv de gestionarea și sustenabilitatea fondului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. Executivul consideră că drepturile de asigurări sociale în general au ca scop asigurarea unui venit de înlocuire pentru perioada în care persoana se află în imposibilitatea de a presta munca sau activitatea pentru care este remunerată. Însă, având în vedere că este vorba despre un ”ajutor” de creștere a copilului, acesta poate fi acordat sub formele pe care legiuitorul le prevede, deci inclusiv ca stimulent pentru întoarcerea/rămânerea în activitate.