Mircea Beuran a cerut judecătorilor să revină la îndatoririle de medic, invocând faptul că pierdea pacienți
Curtea de Apel Bucureşti a respins în data de 7 mai contestația formulată de inculpatul Mircea Beuran cu privire la decizia din 4 mai a Tribunalului București privind măsura controlului judiciar în dosarul în care este judecat pentru că ar fi primit o mită de 10.000 de euro. Măsura controlului judiciar fusese cerută anterior și de procurorii DNA. Magistrații au mai stabilit și să menţină sechestrul asupra unui cont bancar aparținând inculpatului Mircea Beuran, până la concurenţa sumei de 10.000 euro.
Ce voia Mircea Beuran
În cadrul audierii din data de 4 mai, de la Tribunalul București, Secția I Penală, Marian Nazat, avocatul medicului Mircea Beuran, a invocat în faţa judecătorului de Cameră Preliminară necesitatea înlăturării măsurii controlului judiciar pentru clientul său. El a motivat că, prin raportare la situaţia specială în care se află ţara noastră ( criza covid-19) şi ținându-se cont de faptul că medicului nu i-a fost interzis dreptul să profeseze, societatea ar avea de câştigat prin întoarcerea acestuia la spital, fără obligaţiile impuse de măsura restrictivă a controlului judiciar.
În cuvîntul său, Mircea Beuran a spus că, în perioada de 3 luni în care s-a aflat sub imperiul măsurilor restrictive, a respectat întocmai paşii care i-au fost recomandaţi. El a spus că a căutat să realizeze activităţi de învăţământ de la distanţă, însă nu i-a fost permis să realizeze activitatea pe care o desfășura în cadrul spitalului. El a cerut instanței permisiunea de a relua exercitarea activității de medic, argumentînd că, din poziţia în care se află, a pierdut o parte din pacienţi, întrucât relația cu aceștia impunea anumite intervale de timp, anumite activități chirurgicale care urmau după tratamentele recomandate.
Care au fost argumentele judecătorului
Judecătorul de cameră preliminară a constatat că, în ceea ce priveşte durata rezonabilă a măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Mircea Beuran, aceasta „este departe de a fi atins un termen rezonabil”. Magistratul a remarcat calificările lui Mircea Beuran şi impresionanta sa carte de vizită. Judecătorul a ținut însă să evidențieze că, în cazul unei astfel de persoane cu astfel de calificări, „trebuie avută în vedere gravitatea faptelor și împrejurările concrete de săvârșire a acestora, caracterul activității infracționale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea, credibilitatea sistemului medical și universitar, precum și corectitudinea, cinstea funcționarilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestora, îndeplinind funcțiile încredințate”.
Acuzațiile procurorilor
Pe 29 aprilie, Mircea Beuran, care îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul UMF ″Carol Davila″ Bucureşti, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. El ar fi primit de la un alt medic (martor în dosar) bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar pe perioadă determinată la UMF „Carol Davila”.
Cine este Mircea Beuran
Mircea Beuran, 67 de ani, este chirurg la Spitalul de Urgență Floreasca din București și profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fost șef de clinică chirurgicală și membru al Partidului Social Democrat. Pe 6 ianuarie 2020, Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef al secției de chirurgie de la Spitalul Floreasca, după decesul pacientei de 66 de ani, care a luat foc pe masa de operație, potrivit publicației europalibera.org