Eșec definitiv pentru fabricanții bicicletelor germane Pegasus, în tentativa de a anula marca națională Pegas

Exclusivitate

În iulie 2020, printr-o cerere adresată Tribunalului București, reclamantul ZEG (ZWEIRAD-EINKAUFS-GENOSSENSCHAFT) EG, în calitate de deținător al mărcii Pegasus, a solicitat în contradictoriu cu pârâții Atelierele Pegas SRL și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), ca prin hotărârea ce va fi pronunțată:

  • să fie obligată pârâta Atelierele Pegas SRL sa înceteze de îndată pe teritoriul României folosirea neautorizată a semnului combinat format din elementul verbal PEGAS si
    elementul figurativ reprezentat de imaginea unui cal înaripat și să înlăture toate materialele ce poartă aceste semne.
  • să se dispună anularea mărcii PEGAS a pârâtei pentru Clasa Nisa 12 – biciclete si radierea acestei mărci din Registrul mărcilor deoarece înregistrarea mărcii s-a făcut cu rea-credință.

Societatea comercială ZEG folosește marca PEGASUS de mai bine de 40 de ani ca marcă pentru bicicletele produse și vândute sub această marcă în Germania, precum și în mai multe țări europene, Belgia, Olanda sau Austria. Prima marcă PEGASUS a fost înregistrată de firma ZEG în anul 1979 si de atunci este folosită în mod continuu.

SC Atelierele Pegas SRL este o societate comercială, parte a grupului EMAG, prin societatea Network One Distribuție SRL, care activează pe piața producției și comerțului cu biciclete. Societatea deține marca națională combinată PEGAS din data de 11.09.2009, protejată pentru clasa 12 Biciclete. Titularul anterior al mărcii Pegas a fost Uzina Mecanică Tohan Zărnești, care nu a mai procedat la reînnoirea mărcii sale, în anul 1998.

În aprilie 2021, Tribunalul București a respins acţiunea în anularea mărcii naţionale PEGAS nr. 107091/M 2009 07012 ca neîntemeiată. Printre altele, argumentele instanței au fost acelea că reputația mărcii PEGASUS la nivelul anului 2009, anul depozitului mărcii naționale combinate PEGAS, nu a fost demonstrată în mod suficient prin raportare la publicul interesat din România și nu poate fi prezumată ca argument în stabilirea relei-credințe a pârâtei la momentul înregistrării mărcii, în 2009. Reclamanta nu a dovedit că PEGASUS se bucura de o largă cunoaștere în mintea consumatorilor români, pentru a putea vorbi de acapararea unei clientele formată deja de către aceasta și în această modalitate să i se asigure pârâtei un acces facil la o piață mare de desfacere, după cum a consemnat rolii.ro.

Sentința Tribunalului București a fost atacată de către avocații firmei germane, dar Curtea de Apel București a respins apelul:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la plata către intimata Atelierele Pegas SRL a sumei de 10597,54 lei , cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în sedinţă publică astăzi, 19.10.2022 Document: Hotarâre 1473/2022 19.10.2022

Firma germane nu a abandonat disputa, formulând recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, instanța supremă a pus capăt acestui litigiu definitiv:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 95: Respinge excepţia nulităţii recursului. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft EG împotriva deciziei civile nr. 1473A din data de 19 octombrie 2022, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurenta-reclamantă ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft EG la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 5.327,48 lei, către intimata-pârâtă Atelierele Pegas S.R.L. Definitivă.
spot_img

Articole recente

Autoritățile clarifică informațiile referitoare la reducerea termenului, indicat ca fiind 3 ani, pentru acordarea cetățeniei române

Pentru corecta informare a opiniei publice, coroborată cu informațiile apărute în mediul online privind reducerea termenului, indicat ca fiind...

Mai multe articole din aceeași categorie