După Săvulescu, Bica și Dragomir, un alt condamnat fugar își duce traiul bine mersi în Italia

Exclusivitate

Mircea Călin Flore, unul dintre personajele implicate în celebrul dosar al „privatizărilor strategice”, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, se află în Italia. Potrivit datelor de identificare prezentate într-un proces civil care s-a derulat la Curtea de Apel București, el domiciliază nu în Sectorul 3 din București, așa cum apare pe site-ul Poliției Române, la Persoane urmărite, ci într-un complex rezidențial dintr-o suburbie situată în nord-vestul Romei, în zona metropolitană a capitalei Italiei.

Fost consultant (senior director) al sucursalei londoneze a băncii Credit Suisse, Mircea Călin Flore a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în ianuarie 2015, în dosarul „privatizărilor strategice”, în care au mai fost condamnați, printre alții, foștii miniștri ai Economiei și Comunicațiilor, Codruț Sereș și Zsolt Nagy, consultantul Vadim Benyatov, Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei și Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. După condamnare, Mircea Călin Flore nu a executat pedeapsa dictată de instanță. Mai mult, el a formulat contestație la executare, pe care instanța a respins-o. 

Capital a scris că acuzaţiile din dosarul „privatizărilor strategice” se refereau la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procesele de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA. De asemenea, ei au fost acuzaţi şi în legătură cu adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

Fugari celebri în Italia

În Italia se află în prezent alți 3 condamnați fugari celebri. Este vorba de fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fostul colonel SRI, Daniel Dragomir și omul de afaceri Dragoș Săvulescu.  G4Media.ro a anunțat că, din 20 februarie, intră în vigoare în Italia o nouă lege, care va limita drastic posibilitatea instanțelor de a refuza predarea unor condamnaţi fugari. Potrivit noii reglementări, doar persoanele condamnate în alte state europene care au rezidență în Italia de peste 5 ani ar putea să nu mai fie extrădate în țările europene de proveniență. ”Instanța de apel poate refuza predarea persoanei căutate care este cetățean italian sau cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, rezident în mod legitim și efectiv pe teritoriul italian de cel puțin cinci ani”, se arată în noua lege. Până la intrarea în vigoare a noului act normativ, legea italiană permitea instanţelor de apel să refuze predarea în alte state europene a unor persoane condamnate dacă acestea sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia, fără să precizeze și o anumită durată sau vechime a rezidenței.

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie