În decembrie 2017, prin Decizia 78, Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 4.947.086,23 lei (aproximativ 1,1 milioane euro) trei companii acuzate de realizarea unei înțelegeri anti-concurențiale, cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României. După cum informa atunci Autoritatea de Concurență, cele trei companii sancționate au fost ARC Brasov SRL (409.837,36 lei), Dranetz Technologies Inc din SUA (687.323,08 lei) si GMC-I Messtechnik GmbH din Germania (3.849.925,79 lei).
În urma investigației, declanșată ca urmare a plângerii formulate de una dintre companiile care a participat la o procedură de achiziție publică, organizată de ELECTRICA SERV – S.A., S.C. ARC BRAȘOV S.R.L. a recunoscut săvârșirea faptei anti-concurențiale, așa că amenda a fost redusă cu 15% din nivelul de bază. Potrivit Consiliului Concurenței, cele trei companii s-au înteles ca SC ARC BRASOV S.R.L., in calitate de cumpărător, să fie unica sursă de aprovizionare cu traductoare de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României, furnizorii DRANETZ TECHNOLOGIES INC. si GMC-I MESSTECHNIK GmbH angajându-se să-i livreze exclusiv aceste echipamente. În acest fel, cele trei companii au eliminat orice concurență si au limitat și controlat comercializarea respectivelor echipamente, organizatorul licitației neavând astfel nicio alternativă pentru achiziționarea traductoarelor de măsurare curent. Aceste echipamente sunt necesare pentru a adapta curenții de valori mari din instalații la nivelul necesar circuitelor interne ale analizoarelor de rețea și trebuie selectate în funcție de curenții primari din circuitele electrice supuse măsurării. Firma care a primit cea mai mare amendă, GMC-I Messtechnik GmbH din Germania, s-a adresat în august 2018 instanței competente – Curtea de Apel București – pentru a contesta decizia Consiliului Concurenței. În februarie 2021, instanța de fond a respins cererea ca neîntemeiată, iar după ce s-a formulat recurs, acesta a fost respins definitiv de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Despre acest lucru, Justnews a relatat aici.
Un demers similar a inițiat în 2018 și compania americană Dranetz Technologies Inc. Ea s-a adresat aceleiași instanțe – Curtea de Apel București – care, spre deosebire de litigiul pornit de GMC-I Messtechnik GmbH din Germania, a dat dreptate companiei americane, anulând, în martie 2021, decizia nr. 78/20.12.2017 emisă de Consiliul Concurenţei. Numai că Autoritatea de concurență a atacat sentința cu recurs, așa că disputa a ajuns de asemenea pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. La începutul acestei luni, instanța supremă a pus capăt acestei dispute, tot în favoarea Consiliului Concurenței:
- Detalii soluţie: Admite recursul formulat de recurentul-pârât Consiliul Concurenţei împotriva sentinţei nr. 114 din 29 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentința atacată şi, rejudecând: Respinge acţiunea formulată de reclamanta Dranetz Technologies INC, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 6 noiembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.