Executorul judecătoresc bucureștean A.A.A. a fost condamnat, prin decizia penală nr. 70 din 27.02.2015, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de înșelăciune, fals intelectual, uz de fals (toate trei în formă continuată), asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
În iunie anul acesta, A.A.A. a înaintat Curții de Apel București o cerere de reabilitare judecătorească. La cel mai recent termen de judecată, cel din 29 august, instanța a decis să amâne cauza pentru 18 septembrie, motivând lipsa relaţiilor solicitate societăţilor SC Top IFN SA şi SC Termoelectrica SA. Judecătorii ar vrea să afle dacă fostul executor judecătoresc a achitat despăgubirile civile, plus dobânzile legale aferente, pentru prejudiciul produs, alături de alte persoane condamnate, în dauna a 4 societăți, care se constituiseră părți civile la proces: Electrica sa, Termoelectrica SA, Top IFN SA și Asigurarea Românească – Asirom Viena Insurance Grup S.A.. Totalul prejudiciului produs celor patru persoane juridice fusese stabilit la suma de 97.089.102 lei, echivalentul a 23.010.683 euro. Fostul executor judecătoresc, alături de doi avocați din Baroul București, a fost obligat la plata sumei de 78.654.017,04 lei, plus dobânzile legale aferente, cu titlu de despăgubiri civile către SC ELECTRICA SA. De asemenea, el a fost obligat la plata sumei de 861.145,10 lei către partea civilă S.C. IFN TOP LEASING S.A., plus dobânzile legale aferente. Alături de alte 3 persoane, fostul executor urma să plătească suma de 8.189.285 lei către partea civilă S.C. TERMOELECTRICA S.A., plus dobânzile legale aferente, iar alături de alte persoane, trebuia să achite suma de 46.750 lei, plus dobânzile legale aferente către partea civilă S.C. Asigurarea Românească – Asirom Viena Insurance Grup S.A.
Faptele
Procurorii DNA au arătat că în cursul lunii august 2007, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a chemat în judecată pe S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie reprezentând preţul pentru energia electrică livrată şi penalităţile de întârziere. La data de 1 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A., prin directorul său general, a încheiat un contract de cesiune de drept litigios de creanţă cu un cabinet de avocatură. Cesionarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel ulterior şi de Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care, la 18 februarie 2011, avea să declare nulitatea absolută a contractului de cesiune. Ulterior cesionării drepturilor litigioase, aşadar fără a mai fi titulară ale acelor drepturi, la data de 21 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a încheiat un contract de asistenţă juridică cu același cabinet de avocatură pentru litigiul respectiv. La 30 martie 2009, instanţa a obligat S.C. ELECTRICA S.A. să achite cabinetului de avocatură suma totală de 31.557.229 lei (7.470.000 euro), sumă incluzând datoria iniţială, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată. Ca urmare a celor dispuse de instanţă, în zilele de 29 mai 2009 şi 16 iunie 2009 S.C. ELECTRICA S.A. a virat prin transfer bancar datoria în contul S.C. TERMOELECTRICA S.A., cont comun cu al cabinetului de avocatură, în conformitate cu sentinţa instanţei de judecată. Numai că, în perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plată pe care S.C. ELECTRICA S.A urma să o achite ca urmare a executării silite a fost încărcată, în mod nejustificat, până la suma totală de 78.650.017,04 lei (18.621.381 euro), aceste activităţi infracţionale fiind concepute şi puse în practică de avocatul respectiv, sprijinit de mai multe persoane. În suma mărită nejustificat intrase partea de 31.557.229,06 lei, care deja fusese plătită de bună voie de S.C.ELECTRICA S.A., la care se adaugase suma de 22.865.584,33 lei, reprezentând penalităţi stabilite de o expertiză extrajudiciară, în condiţiile în care valoarea penalităţilor fusese deja inclusă in suma stabilită de instanţă, precum şi 23.335.415,65 lei cheltuieli de executare silită. Caracterul ilegal al executării silite avea să fie constatat apoi prin sentinţa din 23 martie 2010 a Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.
Pe de altă parte, şi S.C. TERMOELECTRICA S.A., în baza contractului de asistenţă juridică încheiat cu Cabinetul de avocatură, a fost executată silit de Biroul Executorului Judecătoresc până la concurenţa sumei de 7.812.650 lei (1.860.154 euro). La această executare s-a ajuns urmare a faptului că avocatul respectiv a falsificat contractul de asistenţă juridică, în sensul înscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, în condiţiile în care iniţial nu fusese înscrisă nicio sumă. Ulterior contractul a fost cesionat căte o altă persoană pentru suma de 5.950.000 lei, iar prin executare silită s-au adăugat onorariul de executare silită, onorariul de asistenţă juridică şi diferite taxe. În perioada 2008- februarie 2009, printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistenţa titlului executoriu şi stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) persoanele condamnate au determinat executarea silită a S.C. Asirom Teleorman S.A. până la concurenţa sumei de 9.761.290,00 lei (2.323.878 euro). Executarea silită nu s-a finalizat datorită suspendării ei, însă pe timpul popririi, S.C. Asirom Teleorman S.A. a fost privată de dreptul său de folosinţă a banilor.