În data de 23.09.2020, conducerea Curţii Militare de Apel (CMA) Bucureşti a înaintat Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) o propunere privind delegarea în funcţia de preşedinte al instanţei a judecătorului militar general de brigadă CHIŢU VICTOR, pentru o perioadă de 6 luni. Propunerea formulată a fost însoţită de următoarele înscrisuri: acordul judecătorului propus pentru delegare; hotărârea Colegiului de conducere al Curţii Militare de Apel Bucureşti; declaraţiile prevăzute de art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Propunerea CMA a survenit la două săptămâni după ce judecătorul Chițu Victor a înaintat Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) cererea de eliberare din funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti, ca urmare a demisiei, cerere care a fost aprobată în unanimitate în data de 10 septembrie 2020.
Secţia pentru judecători a notat faptul că judecătorul Chiţu Victor a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data de 15.07.2018, potrivit Hotărârii nr. 767/04.07.2018, dar în 2 septembrie 2020 magistratul în cauză a solicitat demisia din respectiva funcţie.
Având în vedere că mandatul lui Chiţu Victor în funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti ar fi trebuit să expire la data de 15.07.2021, însă a încetat la data de 11.09.2020 ca urmare a manifestării sale de voinţă în acest sens, precum şi faptul că delegarea este o măsură administrativă excepţională, care se adoptă în scopul ocupării funcţiei de conducere, regula fiind numirea în funcţii de conducere, Secţia pentru judecători a CSM a decis că nu consideră oportună, în prezent, delegarea lui Chiţu Victor în funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti. În consecință, cu 6 voturi pentru respingerea propunerii, 2 pentru admitere şi 2 voturi nule, Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin vot direct şi secret, a hotărât să respingă propunerea privind delegarea în funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel Bucureşti a judecătorului Chițu Victor.
De ce a demisionat în septembrie judecătorul Victor Chițu
Justnews a arătat, într-un articol anterior, că demisia șefului celei mai înalte instanțe militare din țară a avut legătură cu un proces în care Chițu Victor și instituția pe care o conducea se judecă cu Ministerul Finanțelor Publice pentru suspendarea/anularea executării unui act administrativ, emis în urma unei acțiuni de control financiar. În cadrul procesului, s-a formulat acuzația că „ordonatorul de credite a dispus plata, fără bază legală, a unor drepturi de natură salarială în valoare de 331.306 lei , printr-o operațiune efectuată pe răspunderea unei alte persoane decât ordonatorul de credite , operațiune refuzată la viza de control financiar preventiv propriu”. Mai exact, suma de 331.306 lei, a cărei recuperare s-a dispus prin actul administrativ emis de Ministerul Finanțelor Publice, reprezintă drepturi de natură salarială plătite și încasate de personalul Curții Militare de Apel București, drepturi salariale ce au fost stabilite de generalul de brigadă Chițu Victor, prin două Ordine de zi depuse la dosar. Actul administrativ invocat este Decizia nr. 11/C/27.09.2019 a Ministerului Finanțelor și Procesul-verbal de inspecție nr.5069 din 16.07.2019 emis de Ministerul Finanțelor Publice – Direcția Generală de Inspecție Economică Financiară.
Cauza a primit o primă soluție la Curtea de Apel București în data de 4 noiembrie 2019: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată de pârât, ca neîntemeiată. Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de declarare a căii de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
Procesul continuă însă la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a stabilit pronunțarea la 12 noiembrie ( acolo s-a cerut suspendarea actului administrativ), dar și la Curtea de Apel București, unde se judecă recursul la sentința pronunțată în urmă cu un an de judecătorii CAB (acolo s-a cerut anularea actului administrativ).
foto: cma.ro