După ce s-a bătut cu pumnul în piept invocând practici înșelătoare, ANPC nu s-a mai deranjat să-și motiveze recursul în litigiul cu o bancă

Exclusivitate

O decizie controversată

În  mai 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin vocea fanfaronului său șef Horia Constantinescu, anunța că a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare, săvârșite de 19 bănci comerciale cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau de fapt preponderent dobândă, susținea ANPC, care preciza că, pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională (care era amendă în cuantum de 50.000 de lei), comisarii ANPC propuneau măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului. Cele 19 bănci comerciale sancționate cu amenzi au fost:

 • ING Bank
 • First Bank
 • Credite Europe Bank
 • OTP Bank
 • Alpha Bank
 • BancaTransilvania
 • Raiffeisen Bank
 • BCR
 • Patria Bank
 • Unicredit Bank
 • BRD Groupe Societe Generale
 • Eximbank
 • Procredit Bank
 • Intesa Sanpaolo
 • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
 • Libra Bank
 • CEC Bank
 • Garanti Bank
 • Vista Bank

Deciziile luate de ANPC au provocat imediat reacții la cald din partea mediului bancar, dar mai ales a reprezentanților BNR. “Cea mai recentă decizie luată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în legătură cu modul de calcul al ratelor la credite, reprezintă un monument de ignoranță”, a reacționat la aflarea veștii Eugen Rădulescu, director în BNR. El a mai spus că niciunul dintre motivele pentru care ANPC a amendat cele 19 bănci nu stă în picioare și că decizia contribuie la degradarea imaginii băncilor, conform profit.ro.

În schimb, șeful ANPC a declarat, potrivit antena3.ro., că „au mai fost situații în care ordinele băncilor au fost suspendate. Nu trebuie să minimalizăm faptul că ceea ce li se permitea oamenilor odată nu mai este valabil și astăzi. Această paradigmă trebuie explicată. România pare să ofere sistemului bancar un fel de El Dorado pe care, din păcate, îl întrețin consumatorii”.

Suspendare pe linie

Toate băncile sancționate au atacat în instanță Ordinele emise de preşedintele ANPC și procesele-verbale de contravenție, cerând pe de-o parte suspendarea, iar pe de altă parte anularea acestora. Lucrul care s-a și întâmplat, magistrații dispunând în totalitatea cazurilor, până la pronunțarea pe fond, suspendarea controversatelor Ordine ale șefului ANPC. O primă hotărâre definitivă legată de suspendare a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la sfârșitul lunii februarie, vizată fiind Raiffeisen Bank. Despre acest lucru, Justnews a scris aici.

Numai că, în cazul unei alte bănci vizate – Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară) – juriștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au ținut să marcheze o premieră: nici măcar nu s-au mai deranjat să motiveze recursul în litigiul cu această instituție bancară, după cum reiese din soluția dispusă de judecătorii instanței supreme:

 • Detalii soluţie: Admite excepţia nulităţii, invocată prin întâmpinare. Constată nul pentru nemotivare recursul declarat de recurenţii-pârâţi Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor împotriva Sentinţei civile nr.1854 din 20 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti-Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Definitivă. Pronunţată astăzi, 5 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Fanfaronul de la ANPC

Horia Constantinescu a fost numit la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în august 2019 de către fostul premier PSD Viorica Dăncilă. Anterior, Constantinescu a fost șeful Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, fiind cunoscut pentru acțiunile sale zgomotoase și televizate în localurile de pe litoral, menționează Hotnews. În noiembrie 2019, Constantinescu a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în baza unei decizii a premierului de atunci Ludovic Orban. Fostul preşedinte al ANPC a susținut că restructurările iniţiate i-au cauzat retragerea din funcţie și dezvăluia că numai 20 dintre cei 51 de comisari din Bucureşti sunt competenţi: „avem tâmpi în instituţii la nivel de Bucureşti-Ilfov”.

Constantinescu a fost numit din nou în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului în ianuarie 2022, printr-o decizie a premierului PNL de atunci, Nicolae Ciucă. Recent, fanfaronul Horia Constantinescu a reușit să bulverseze complet opinia publică, „avertizând” România, pe Facebook, asupra „unui pericol asupra sănătății”, respectiv „puiul galben vopsit”. Despre acest lucru, a scris pe larg Hotnews. La sfârșitul lunii trecute, Horia Constantinescu a anunțat că se retrage din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) ca să se ocupe de campania electorală, el fiind desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie