La 9 iunie 2023, Parchetul European (EPPO) anunța că a depus un acord de recunoaștere a vinovăției la Tribunalul București, în care Constantin Smeu, primarul comunei Tigveni (județul Argeș), recunoaștea faptul că a fraudat bugetul Uniunii Europene, înainte de exercitarea mandatului său de primar.
La momentul săvârşirii infracţiunilor, Constantin Smeu era preşedinte al unei asociaţii de crescători de animale situate în aceeaşi comună. Astfel, în perioada 2016 – 2020, el a solicitat să primească finanțare agricolă pe numele membrilor asociației de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură a României (APIA) – Centrul Județean Argeș. Pentru fiecare cerere de finanțare, inculpatul a depus documente privind consimțământul, datele de identificare, numărul de animale per membru al asociației și suprafața alocată fiecărui membru. Însă, potrivit acuzațiilor, acele documente aveau falsificate semnăturile a 33 de persoane. Drept urmare, inculpatul a obținut subvenții în valoare totală de 851 177,59 lei (în jur de 185.000 euro), în perioada 2017-2021. „N-am vrut să-i mai plimb pe la şedinţe, să facă, să dreagă. Erau mai în vârstă şi m-am gândit să nu-i mai pun de drumuri”, și-a justificat fapta primarul Constantin Smeu, imediat după mediatizarea dosarului, după cum amintește Libertatea.
În prezența avocatului ales, Constantin Smeu a declarat în mod expres că recunoaște că a săvârșit infracțiunile pentru care i s-a pus sub acuzare, acceptă cadrul legal pentru care s-a pus în mișcare procesul penal și este de acord cu pedepsele aplicate. Printre acestea se numără 2 ani și 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedespei pe o perioadă de 3 ani, și interdicția de a ocupa o funcție de conducere la asociația crescătorilor de animale sau la orice altă asociație, pe o perioadă de 3 ani după pronunțarea hotărârii definitive. În plus, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile la Serviciul Public de Gospodarire Comunală Arges sau în cadrul altei entități aparținând de Primaria mun. Curtea de Argeș. APIA s-a alăturat procesului în calitate de parte civilă, pentru a fi rambursată suma totală plătită. EPPO a sechestrat conturi bancare pe numele inculpatului și al asociației, în vederea recuperării prejudiciului adus bugetului UE.
Sentința în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul București în 30 octombrie anul trecut și putea fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Constantin Smeu a atacat soluția la 27 noiembrie 2023, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel București două zile mai târziu, în 29 noiembrie. Zilele trecute însă, judecătorii CAB au constatat că apelul a fost formulat tardiv:
- Solutia pe scurt: DP 793/A/ În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. a teza I C.pr.pen., respinge, ca tardiv, apelul formulat de către apelantul-inculpat SMEU CONSTANTIN împotriva sentinţei penale nr. 1291/30.10.2023, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17762/3/2023. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen., obligă pe apelantul-inculpat la plata sumei de 200 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 275 alin. 6 C.pr.pen., cheltuielile judiciare reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 601 lei, rămân în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 21 iunie 2024.
De remarcat faptul că primarul din Tigveni nu a mai candidat la alegerile locale din iunie anul acesta. În schimb, locul lui la primărie va fi ocupat de o tânără, cel mai probabil rudă cu edilul încă în funcție. Este vorba de reprezentanta PNL, Ramona Florina Smeu, în vârstă de doar 34 ani, ce are la bază studii juridice și o experiență profesională de 9 ani în administrația publică locală.