Curtea de Apel București a anulat o sentință a Tribunalului București, după ce omul de afaceri Viorel Micula a cerut renunţarea la judecarea cauzei ce avea ca obiect “încuviinţare executare silită hotărâre arbitrală SUA”.
- Solutia pe scurt: Ia act de renunţarea la judecarea cauzei, formulată de creditorul Micula Viorel. Anulează sentinţa civilă nr. 2217/15.10.2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă în dosarul nr. 21475/3/2019. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă. Pronunţată astăzi, 27.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
În 11 iulie 2019 Viorel Micula a solicitat instanțelor judecătorești din România încuviințarea executării silite a dispozițiilor titlului executoriu reprezentat de hotărârea arbitrală ICSID din data de 11.12.2013 pronunțată în dosarul nr. ARB/05/20. El ceruse executarea silită pentru partea ce i se cuvine din despăgubirile acordate de ICSID prin titlul executoriu și dobânda ROBOR la 3 luni plus 5% pe an, compusă trimestrial, calculată începând cu datele indicate în dispozitivul hotărârii arbitrale ICSID și până la achitarea integrală de către debitor a obligațiilor stabilite prin titlul executoriu.
Tribunalul București a respins solicitarea lui Viorel Micula cu argumentul că nu se poate dispune încuviințarea executării silite până când Comisia Europeană nu închide investigația privind modalitatea de punere în executare a hotărârii arbitrale ICSID printr-o decizie finală.
Șah mat dat de frații Micula
Bine sfătuiți, frații Micula au dat în judecată Statul Român și în Belgia pentru a obține banii datorați în urma procesului de la Washington. Instanța din Belgia a decis să nu permită EuroControl să finanțeze Romatsa, respectiv să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian, până la stingerea datoriei către frații Micula. În aceste condiții, conturile Romatsa au fost poprite. La finalul anului trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a alocat peste 900 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia blocării conturilor Romatsa.
Istoricul unui diferend
Potrivit publicației Capital, Ministerul Finanţelor a avertizat încă din iulie 2019 ( la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă) că executarea silită de către fraţii Micula ar putea activa clauzele de cross-default pe toate împrumuturile suverane şi ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a României. În consecință, țara noastră ar suferi prejudicii majore în ceea ce priveşte în ceea ce privește finanțarea datoriei publice, atât de natură financiară cât și reputațională. Instituirea sechestrelor pe conturile companiilor la care acţionar majoritar este statul român survenea în urma încercării de punere în executare a deciziei din 2013 a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa, prevăzută pentru 2009. ICSID a obligat statul român să plătească firmelor conduse de fraţii Micula, care au şi cetăţenie suedeză, despăgubiri de 84,54 milioane euro plus dobânzi pentru retragerea acestei scheme. Odată cu trecerea timpului, suma de plată a ajuns la peste 330 milioane de dolari.
foto: agerpres.ro