După 5 ani de procese, Foraj Sonde Craiova va trebui să plătească amenda dată de Consiliul Concurenței

Exclusivitate

Foraj Sonde Craiova va trebui să plătească o amendă de aproape 4 milioane de lei dată de Consiliul Concurenței în 2015.  Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis marți, 21 iulie 2020, să respingă recursul declarat de reclamanta Foraj Sonde S.A. împotriva unei sentințe date de Curtea de Apel Bucureşti.

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de reclamanta Foraj Sonde S.A. împotriva Sentinţei civile nr. 2991 din 11 octombrie 2016 şi împotriva Încheierii din 12 octombrie 2015, ambele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iulie 2020.

În ianuarie 2015, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 12.968.298 lei (aproximativ 2,89 mil EUR) patru companii pentru trucarea unor licitații organizate de S.N.G.N. ROMGAZ S.A. Companiile sancțioante, care deţineau peste 70% din piaţă în perioada încălcării, sunt: DAFORA S.A.: 3.970.208 lei (885.278 euro) FORAJ SONDE S.A. Craiova: 3.910.477 lei (871.959 euro) FORAJ SONDE S.A. Târgu Mureş: 3.730.788 lei (831.892 euro) UPETROM 1 MAI S.A. (pentru activitatea desfăşurată de AQUAFOR INTERNAŢIONAL S.R.L.): 1.356.825 lei (302.545 euro).

FOSERCO S.A. (companie din grupul american Weatherford) a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență ( Politica de clemenţă este un instrument prin care Consiliul Concurenței poate aplica un tratament favorabil companiilor implicate într-o înţelegere de tip cartel și care cooperează cu autoritatea de concurenţă în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici anticoncurenţiale).

Amenzile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România. „A fost prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înțeles să își împartă lucrările de foraj pentru care ROMGAZ urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat cu acel prilej Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 şi a vizat mai multe proceduri de licitaţie publică derulate în acel interval de timp. Oficialii Consiliului Concurenței au probat că, în 2 iunie 2008 și 8 septembrie 2008, s-au derulat la Brașov două întâlniri între concurenți, în cadrul cărora aceștia au purtat discuții privind un număr de lucrări de foraj pentru care ROMGAZ urma să organizeze licitație publică, fiind stabilite întreprinderile care urmau să își adjudece licitațiile respective. La proces, Foraj Sonde Craiova nu a negat întâlnirile care au avut loc, ci doar conținutul discuțiilor purtate la acestea. Astfel, avocații companiei au susținut că discuțiile purtate la Brașov nu au avut ca obiect  împărțirea  pieței lucrărilor de foraj pentru petrol și gaze naturale, ci au vizat variate aspecte profesionale referitoare la lucrările de foraj. Compania Foraj Sonde Craiova a fost reprezentată  în această speță de SCA STOICA & Asociaţii 

spot_img

Articole recente

Fiscul nu i-a convins pe judecători să angajeze răspunderea unei persoane în solidar cu mama sa, urmărită penal și devenită insolvabilă

Prin Decizia de angajare a răspunderii solidare, emisă în decembrie 2021 de Administrația Națională a Finanțelor Publice - Direcția...

Mai multe articole din aceeași categorie