Bogdan Ciprian Pîrlog este în prezent este unul dintre cei mai vocali magistrați români. Co-președinte al asociației Inițiativa pentru Justiție, alături de Sorin Marian Lia, Bogdan Pîrlog este locotenent-colonel, prim –procuror militar adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Potrivit evidenței nominale a procurorilor militari din Ministerul Public numiți în funcții de conducere, Bogdan Pîrlog ocupă respectiva funcție de la 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de 3 ani, conform Hotărîrii CSM 784/2018.
Potrivit CV-ului său, înainte de a fi procuror militar, Bogdan Pîrlog a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 6 București. În această calitate, el a candidat pentru a fi desemnat membru al CSM din partea procurorilor care activează la parchetele pe pe lângă judecătorii. La alegerile desfășurate în 7 septembrie 2016, Bogdan Pîrlog a obținut 39 de voturi, fiind devansat de procurorii Tatiana Toader cu 68 de voturi și Lăncrănjan Alexandra cu 62 de voturi. Bogdan Pîrlog a candidat, fără succes, și la concursul pentru numirea procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. A fost preferat procurorul Adina Florea, care se afla în grațiile șefei CSM din acea perioadă, Lia Savonea.
Experiența Kosovo
În timp ce era procuror (la Parchetul de pe lângă Tribunalul București), dar detașat în cadrul misiunii EUPOL Afganistan în funcția de Expert UE – Mentor al Procurorului, Bogdan Pîrlog a candidat pentru ocuparea uneia dintre cele două categorii de posturi contractate de procuror în cadrul misiunii EULEX din Kosovo. El a aplicat pentru acest post la 22.10.2012, iar la data de 07.11.2012 a fost notificat de către Departamentul de resurse umane al Misiunii despre faptul că a promovat prima etapă a selecției, fiind invitat să susțin interviul telefonic, conform procedurilor de selecție. La data de 14.11.0212, procurorul Pîrlog a susținut acel interviu. La data de 18.12.2012, a fost notificat în legătură cu faptul că a promovat concursul și că ar fi fost selectat pentru ocuparea unei poziții de procuror în cadrul Misiunii, încheierea contractului de muncă fiind condiționată însă de verificarea veridicității unor documente care i-au fost solicitate. După o perioadă în care nu a mai fost contactat, a solicitat lămuriri suplimentare, iar la data de 26.02.2013, Departamentul de resurse umane al Misiunii l-a informat că a fost revocată selecția sa pentru ocuparea unei poziții de procuror din motive operative, fără a i se da alte explicații suplimentare. El a formulat contestație împotriva deciziei de revocare a selectării, iar, la data de 05.06.2013 a primit un răspuns din partea Șefului Misiunii Eulex, Bernd Borchardt, prin care i se comunica respingerea contestației, fără, însă, a i se explica și motivele.
Procesul
În aceste condiții, considerându-se vătămat în drepturile sale, procurorul Bogdan Pîrlog deschide proces la Tribunalul Galați împotriva a 7 entități/persoane: Uniunea Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Common Security and Defence Policy (CSDP), Capacitatea Civilă de Planificare și Conducere a UE, Misiunea Uniunii Europene privind statul de drept din Kosovo (EULEX), directorul CSDP Hansjorg Haber și șeful EULEX Bernd Borchardt.
Bogdan Pîrlog solicită instanței obligarea pârâților la:
-plata sumei de 97.204 EURO reprezentând cuantumul prejudiciului aferent perioadei februarie 2013 – februarie 2014
-plata sumei de 99.904 EURO reprezentând cuantumul prejudiciului aferent perioadei februarie 2014 – februarie 2015
-plata sumei de 99.904 EURO reprezentând cuantumul prejudiciului aferent perioadei februarie 2014 – februarie 2015
-plata sumei de 200.000 EURO reprezentând daune morale
-plata cheltuielilor de judecată
Sentința
Tribunalul a dat însă dreptate pârâților și a admis excepția imunității de jurisdicție. Cu alte cuvinte, prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, precum și cele ale Protocolului nr. 7 privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene nr. C 83/266, impun imunitatea de jurisdicție a organismelor internaționale, inclusiv a membrilor și reprezentanților Uniunii Europene în statele membre ale Uniunii. Misiunea EULEX era și este o misiune a Uniunii Europene, fiind instituită prin actul normativ al Consiliului-Acțiunea Comună 2008/124/PESC/04.02.2008, iar instanțele române NU sunt competente să cenzureze procesul de selecție a personalului misiunilor UE.
Apelul, judecat la Curtea de Apel Galați în data de 7 martie 2018, nu a făcut decât să consfințească hotărârea instanței de fond: respinge apelul declarat de Pîrlog Bogdan Ciprian împotriva sentinţei civile nr. 910 din 19.09.2017 pronunţată de Tribunalul Galaţi, ca nefondat.