Prezentatorul TV Victor Slav nu a reușit deocamdată să-i convingă pe judecători că a fost calomniat

Exclusivitate

 În data de 2 octombrie 2020, prezentatorul de televiziune Victor Slav, în calitate de reclamant, a dat în judecată editorul publicației Playtech.ro, SC Room 12 Management SRL, solicitând obligarea pârâtei la plata unor daune morale în cuantum de 100.000 Euro, obligarea pârâtei să publice, pe cheltuiala lor, în același cotidian hotărârea prin care acțiunea sa este admisă, precum și obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

Motivul procesului

În publicațiile Playtech.ro și Impact.ro a apărut în septembrie 2019 articolul „Victor Slav drogat la volan. Fostul soț al Biancăi Drăgușanu s-a ales cu dosar penal”.

Articolul a avut la bază o informație bazată pe un fapt real. Astfel, în data de 11.08.2019, Victor Slav, aflat la volanul unui autovehicul, a fost sancționat contravențional  fiindcă a încălcat marcajul longitudinal continuu și a pătruns pe sensul opus de mers, fiindu-i aplicată amendă contravențională în cuantum de 580 lei, dar și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile. Cu aceeași ocazie, el a fost supus la testarea cu aparatul Drager DrugTest 5000, care a indicat un rezultat pozitiv la consumul de CANNABIS (THC-5). În acest context, prezentatorul TV a fost condus la INML Mina Minovici din București în vederea recoltării probelor biologice (sânge și urină) pentru a fi determinată prezența în organism a substanțelor psihoactive. Concomitent, potrivit legii, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzută și pedepsită de art. 336 alin. 2 Cod Penal.

Buletinul de analiză toxicologică, eliberat în 14.11.2019, a atestat însă că, la data de 11.08.2019, , Victor Slav NU a fost identificat ca fiind sub influența substanțelor psihoactive, rezultatul fiind negativ pentru canabinoizi. În consecință, Brigada Autostrăzi din Poliția Rutieră a întocmit în 27.12.2019 un Referat cu propunere de clasare, soluție care a fost validată de Parchet, prin Ordonanța de clasare din data de 06.02.2020.

Argumentele judecătorilor

Instanța de fond – Tribunalul București – a notat că articolul incriminat s-a sprijinit pe actele întocmite la data de 11.08.2019, că jurnalistul nu a făcut aprecieri proprii, ci a redat informatiile care reieseau din datele de care dispunea, pe baza cărora a fost deschis chiar și un dosr penal. Faptul că ulterior s-a dovedit nevinovăția reclamantului Victor Slav nu poate fi relevant pentru stabilirea faptei ilicite, și deci a calomniei, căci tribunalul trebuie să se raporteze la baza factuală existentă la momentul publicării articolului, se arată în motivarea consemnată de rolii.ro. În plus, reclamantul a avut posibilitatea de a solicita un drept la replică.

Referatul cu propunere de clasare a fost întocmit de IGPR – Brigada Autostrăzi ulterior articolului și de asemenea soluția propusă de organele de cercetare penală privind clasarea a fost validată de Parchet abia în data de 06.02.2020. Așadar, nu se poate reține reaua credință a jurnalistului care a avut la dispoziție anumite date oficiale. De asemenea, instanța a remarcat faptul că nu jurnalistul a acuzat reclamantul de pretinsa săvârșire a respectivei fapte ( consum de droguri), ci autoritățile, prin Poliția Rutieră, au acuzat reclamantul de săvârșirea acelei fapte (atât prin Procesul verbal de contravenție, cât și în cadrul dosarului penal întocmit). Prin urmare, imaginea negativă a reclamantului nu a fost creată de către autorul articolului, asa cum în mod nefondat s-a invocat. Instanța a concluzionat că în cauză nu a fost dovedită fapta ilicită, așa că nu se mai impune analiza celorlalte condiții ale răspunderii civile delictuale.

Soluțiile judecătorilor

În data de 11 martie 2021, Tribunalul București a decis să respingă acțiunea ca neîntemeiată și să oblige reclamantul la plata către pârâtă a unei sume de 3.000 lei reprezentând onorariu avocat parțial. Pârâta solicitase însă plata întregului onorariu, de peste 11.000 lei, achitat avocatului ce a asigurat apărarea în dosar.

În consecință, atât reclamantul Victor Slav, cât și pârâta SC Room 12 Management SRL, au atacat soluția Tribunalului București cu apel. Acesta s-a judecat la data de 17 ianuarie 2022, soluția pronunțată de Curtea de Apel București fiind următoarea:

  • Respinge apelurile, ca nefondate. Cu drept de recurs în 30 zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a. Pronunţată azi, 17.01.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie