Dosarul echipamentelor contrafăcute la Olimpiada de la Rio se reîntoarce la procuror

Exclusivitate

Dosarul echipamentelor fake îmbrăcate de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 se va reîntoarce la Parchetul de pe pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Săptămâna trecută, Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului din data de 07.12.2020 din perspectiva clarităţii acuzației ce fundamentează dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților. Decizia a fost luată în baza art. 346 alin. 3 lit. a din Codul de procedură penală, respectiv fiindcă „în urma sesizării conducătorului parchetului care a emis rechizitoriul nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor”.

Tribunalul București a mai dispus transmiterea respectivei încheieri Parchetului de pe Judecătoria Sector 1 București, în vederea comunicării de către procuror, dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii. Soluția instanței este definitivă.

Dosarul echipamentelor contrafăcute de la JO de la Rio se află la judecătorul de cameră preliminară din decembrie 2020. El a fost întocmit de procuror în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, care au relatat, pe baza unor dovezi și mărturii, că echipamentul sportivilor români era contrafăcut.  Acesta costase 130.000 de euro și era prezentat ca fiind al producătorului de articole sportive Kappa, însă în realitate tricourile, bluzele și treningurile oficiale se prezentau deșirate, decolorate sau rupte pe sportivii români participanți la Olimpiadă.

Au fost trimise în judecată 5 persoane ( 4 dintre ele angajate la COSR):

  • Ioan Dobrescu, secretar general al COSR până în 2016;
  • Carmen Trocan, director al departamentului juridic al COSR la acea dată;
  • Georgeta Mișcă, consilier juridic în cadrul departamentului juridic al COSR;
  • Răzvan-Silviu Dumbravă, expert în cadrul COSR.
  • Ileana Sabina Dumitrache, om de afaceri și administrator al firmei implicate

Ele sunt acuzate de abuz în serviciu (art.297 NCP), iar procesul pe fond ar urma să aibă loc la Judecătoria Sectorului 1. Potrivit procurorului de caz, „cei 4 angajați ai Comitetului Olimpic și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin aceea că nu au respectat procedura de achiziționare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziție publică”. Astfel, prin încălcarea dispozițiilor legale, reprezentanții COSR au semnat contractul de furnizare echipament sportiv in valoare de 715.935 lei fără TVA (859.122 lei inclusiv TVA) si au semnat referatul prin care s-a aprobat plata contravalorii echipamentului sportiv către societatea vânzătoare, cauzând Comitetului Olimpic si Sportiv Român o pagubă în cuantum de 256.231 lei fără TVA (307 477,2 lei inclusiv TVA).

 

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie