Doi soți, acuzați de incompatibilitate întrucât se aflau în raporturi ierarhice directe, au învins Agenția Națională de Integritate

Exclusivitate

Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat publicat acum un an, că a constatat starea de incompatibilitate în cazul soților Cartojan Nicoleta și Cartojan Mihail George, funcționari publici în cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu. ANI a susținut că, începând cu data de 28 ianuarie 2021, Nicoleta Cartojan este în stare de incompatibilitate întrucât se află în raporturi ierarhice directe cu soțul său, Cartojan Mihail George, ce ocupă funcția de șef serviciu în cadrul D.S.V.S.A. Giurgiu. De asemenea și Cartojan Mihail George se află în stare de incompatibilitate întrucât se află în raporturi ierarhice directe cu soția sa, ce ocupă funcția de consilier în cadrul D.S.V.S.A. Giurgiu. Cei doi ar fi încălcat astfel prevederile art. 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I.”

Potrivit legislației, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cei doi soți s-au adresat instanței de contencios administrativ solicitând anularea rapoartelor de evaluare nr. 5323/G/II din 7.02.2023 şi nr. 5383/G/II din 7.02.2023. În 31 ianuarie 2024, după aproape un an de judecată, Curtea de Apel București le-a dat dreptate celor doi soți:

  • Solutia pe scurt: Admite cererea principală şi cererea conexă. Dispune anularea rapoartelor de evaluare nr. 5323/G/II din 7.02.2023 şi nr. 5383/G/II din 7.02.2023, întocmite de pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Obligă pe pârâtă la plata către fiecare dintre reclamanţi a câte 5.000 de lei, reprezentând daune morale. Obligă pe pârâtă la înlăturarea de pe pagina de internet proprie a comunicatului de presă din data de 9 februarie 2023, ora 11.30, intitulat Incidente de integritate – 6 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, în ceea ce îi priveşte pe reclamanţi, precum şi obligarea pârâtei la publicarea pe pagina de internet proprie a prezentei hotărâri, la momentul rămânerii definitive a acesteia. Obligă pe pârâtă la plata către fiecare dintre reclamanţi a câte 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, conform chitanţelor şi facturilor depuse la dosar. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 31.01.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie