În vara anului 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- Tumer Seyhan, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
- Berger Cem, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada martie – mai 2011, inculpatul Tumer Seyhan, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul inculpatului Berger Cem, a implementat un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin crearea unui circuit comercial și financiar fictiv. Acest mecanism s-a bazat pe înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, prin interpunerea unor societăți cu un comportament de tip „fantomă”. Prin aceste demersuri s-a cauzat un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum de 6.078.377 lei, din care 3.647.026 lei TVA și 2.431.351 lei impozit pe profit, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Despre Tumer Seyhan, cetățean turc stabilit în România, publicația Evenimentul Zilei scria în 2014 că acesta s-a aflat în centrul unei mega-anchete de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de circa 24 de milioane de euro. Seyhan Tumer s-a impus pe piața importurilor de legume și fructe după ce rivalii săi din familia Yuksek au intrat în atenția procurorilor DNA pentru fapte de corupție. Tumer Seyhan a profitat de acest lucru și și-a extins afacerile, în special cu marile lanțuri de supermarket-uri.
Berger Cem, condamnat definitiv în 2021 la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, a ajuns în atenţia autorităţilor pentru că a dezvoltat o amplă rețea de evaziune fiscală la engrosul de legume-fructe din Voluntari, folosindu-se de interpuși din Macedonia și din România. Potrivit Riseproject, Berge Cem ar fi fost implicat, de-a lungul anilor, în șase companii din București și din Ilfov; în unele dintre ele, turcul a fost asociat cu alți conaționali de-ai săi din regiunea Hatay, aproape de granița cu Siria, zonă de unde au venit în România sute de afaceriști turci implicați în afaceri cu legume-fructe și în urma cărora au lăsat datorii de sute de milioane de euro. „I se imputa faptul că ar fi omis să înregistreze în evidenţele contabile anumite activităţi comerciale pentru care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către stat, respectiv că n-ar fi trecut în contabilitate toate activităţile comerciale sau că le-ar fi trecut diminuat”, declara în 2012 Ziarului Financiar Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române, care îl reprezentase pe turc în faţa autorităţilor române, în calitate de avocat. Mai multe detalii, aici.
În toamna anului trecut, instanța de fond – Tribunalul Giurgiu – a dispus încetarea procesului penal în ceea ce îi privește pe cei doi inculpați, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. După ce sentința a fost atacată cu apel, Curtea de Apel București a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român reprezentat de ANAF și l-a obligat pe pe inculpatul Tumer Seyhan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC BULGAR FRUIT SRL, la plata, către Statul Român reprezentat de ANAF a sumei totale de 6.078.377 lei. La acestă sumă se vor adăuga sumele reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală. Decizia judecătorilor este definitivă.