3 luni în dezbatere publică
Pe data de 1 septembrie 2020, Ministerul Justiției a pus, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași și declararea lui ca bun de interes național.
Era vorba de imobilul-teren situat în municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6, trecut din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului, conform Hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 448 din 18.12.2019, și declarat astfel bun de interes național. Imobilul este destinat edificării sediului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Procurorii stau de ani de zile claie peste grămadă
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași își desfășoară activitatea, actualmente, în imobilul situat în municipiul Iași, str. Vasile Conta, nr. 28, în care funcționează atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. În urma creșterii graduale a volumului de activitate al celor trei unități de parchet și a măririi schemelor de personal, spațiul din imobilul în discuție a devenit insuficient. Totodată, evoluția continuă a legislației impune extinderea structurii logistice a fiecărei unități de parchet: săli de anchetă, sală pentru documente clasificate, cameră pentru corpuri delicte, sală de ședințe, sală de servere, arhivă etc. În consecință, imobilul anterior a devenit impropriu din punct de vedere al cerințelor tehnice.
Acordul cu CJ Iași, încheiat în decembrie 2019
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au solicitat autorităților identificarea unui teren, în raza teritorială a municipiului Iași, în vederea construirii unui sediu care să corespundă cerințelor tehnice și de funcționalitate specifice. Realizarea acestui obiectiv de investiții este de altfel cuprinsă în „Programul Național de consolidare a infrastructurii sediilor de parchete aflate în municipiile reședință de județ”, care a fost inițiat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform Memorandumului adoptat în ședința Guvernului din 10.12.2014. Acest program național vizează asigurarea fondurilor necesare consolidării infrastructurii următoarelor sedii de parchete din municipii reședință de județ: Focșani, Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Iași, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Bacău, Deva, Oradea, Tulcea și Târgu Jiu. Valoarea totală a Programului, estimată în urma centralizării solicitărilor formulate de ordonatorii de credite, este de 18 milioane euro. Răspunzând solicitării formulate de Guvernul României, Consiliul Județean Iași, prin Hotărârea nr.448 din 18.12.2019, a aprobat trecerea terenului din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului, în vederea edificării noului sediu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
HG aprobat în 27 noiembrie 2020
După ce a stat în dezbatere publică vreme de aproape 3 luni, proiectul de HG privind înscrierea imobilului din strada Codrescu 6 și darea acestuia în administrarea Misterului Public a fost într-un final aprobat în ședința de Guvern din 27 noiembrie 2020.
Prin urmare, Guvernului condus de Ludovic Orban i-au trebuit 3 luni pentru a aproba doar un simplu act normativ menit să consfințească încsrierea imobilului cedat Ministerului Public de către CJ Iași. Până la începerea lucrărilor la noul sediu din strada Codrescu nr.6, în care ar urma să-și desfășoare activitatea Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Iași, va mai dura ceva timp. Iar până la finalizarea lucrărilor și darea sediului în folosință, ceva mai mult. Probabil 100 de ani.
foto: agerpres.ro