Document / Cele 11 cauze în care procurorii DIICOT au fost înfrânți în 2019, iar infractorii au scăpat pentru totdeauna

Exclusivitate

Unul dintre indicatorii de evaluare a activității procurorilor este numărul de dosare soluționate și ponderea cauzelor  soluționate/nesoluționate după împlinirea termenului de prescripție. În privința acestui din urmă criteriu, poți descoperi sau nu autorii unor fapte penale după împlinirea termenului de prescripție, dar ei vor rămâne nepedepsiți pentru totdeauna.  În Raportul de activitate pe 2019 https://www.diicot.ro/images/documents/rapoarte_activitate/raport2019.pdf

, DIICOT menționează că a avut de soluționat  27.926 cauze, din care 13.039 cauze nou înregistrate în 2019.  Numărul de cauze rămase nesoluționate la finele anului 2019 a crescut la 15.116 cauze.

În cursul anului 2019, din totalul cauzelor soluționate (10.207 – creștere cu 11,63%):

 • 340 au fost soluționate până în șase luni de la sesizare (creștere cu 12,93%);
 • 875 între șase luni și un an de la sesizare (creștere cu 0,03%);
 • 961 peste un an de la sesizare (creștere cu 19,40%);
 • 31 cauze după împlinirea termenului de prescripție (scădere cu 27,91% având în vedere că în 20 dosare soluția a fost dispusă față de autori neidentificați)

Aplicarea dispozițiilor legii mai favorabile, precum și declararea neconstituționalității art.155 C.p. (soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstituțională)  constituie principalele cauze care au condus la emiterea soluțiilor de clasare fundamentate pe acest temei juridic – argumentează autorii Raportului de activitate pe 2019.

JustNews a solicitat conducerii DIICOT să enumere cele 11 cauze din cele 31 în care s-a împlinit termenul de prescripție (în 20 dosare soluția a fost dispusă față de autori neidentificați). Iată care au fost cele 11 cauze în care procurorii DIICOT au fost nevoiți să se recunoască înfrânți și ce fapte au fost vizate:

 1. Acces ilegal la un sistem informatic și Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos ( DIICOT structura centrală)
 2. Inșelăciune, Spălare de bani și Constituirea unui grup infracțional organizat (DIICOT structura centrală)
 3. Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnatură privată, neglijență în serviciu, Constituirea unui grup infracțional organizat ( DIICOT Buzău)
 4. Luare de mită ( DIICOT Giurgiu)
 5. Fraudă informatică și Constituirea unui grup infracțional organizat ( DIICOT Vâlcea)
 6. Inșelăciune și Constituirea unui grup infracțional organizat ( DIICOT Bacău)
 7. Nerespectarea regimului armelor si munițiilor(DIICOT Bacău)
 8. Nerespectarea regimului armelor si munițiilor(DIICOT Bacău)
 9. Inșelăciune, uz de fals, Constituirea unui grup infracțional organizat ( DIICOT Iași)
 10. Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice ( DIICOT Oradea)
 11. Trafic de persoane ( DIICOT Pitești)

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie