În iunie 2020, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție anunțau, într-un comunicat, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- Pieptea Cornel, la data faptei consilier general și lider de grup al unei alianțe politice în cadrul Consiliului General al Municipiului București (C.G.M.B.), sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență,
- Persoană fizică, cetățean român, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență,
- Persoană fizică cu dublă cetățenie română și turcă, la data faptei director general și administrator al unei instituții de învățământ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență,
- Persoană fizică cu dublă cetățenie română și turcă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
Potrivit Ziare.com, una dintre cele două persoane cu dublă cetățenie, română și turcă, era Fatih Göktaş, director general și administrator al școlilor Lumina din România. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au menționat că în luna decembrie 2012, inculpatul Pieptea Cornel ar fi pretins și ar fi primit prin intermediul inculpatei Popescu Manuela Violeta, (la data faptei consilier general și președinte al Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei) de la administratorul unei societăți comerciale (inculpatul persoană fizică, cetățean român), sumele de 15.000 euro (remiși în sediul Consiliului General al Municipiului București) și 150.000 lei, pentru a–și exercita influența asupra consilierilor din cadrul C.G.M.B., în vederea aprobării unui proiect de hotărâre privind Planul de Urbanism Zonal (PUZ) ce privea construirea unui supermarket pe un teren situat în București. Banii ar fi fost remiși în două tranșe, înainte și după aprobarea hotărârii ce privea PUZ-ul respectiv (18.12.2012). Apoi, în perioada iunie 2013 – februarie 2014, pentru un motiv asemănător, inculpatul Pieptea Cornel, la data faptei consilier general și lider de grup al unei alianței politice în cadrul Consiliului General al Municipiului București (C.G.M.B.), prin intermediul aceleiași inculpate, ar fi pretins și ar fi primit suma de 65.000 euro de la directorul general al unei instituții de învățământ privat. De data aceasta, PUZ-ul respectiv viza edificarea unui liceu ce aparținea instituției respective, pe un teren situat în București.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. În 2022 judecătorul a decis restituirea dosarului la procuror, după care procesul s-a reluat în martie anul acesta. La sfârșitul lunii aprilie, instanța de fond a hotărât, în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/26.05.2022 şi Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală nr. 67/25.10.2022, să înceteze procesul penal pornit împotriva inculpaților ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au atacat sentința cu apel, la instanța superioară. La sfârșitul lunii trecute, Curtea de Apel București a pus capăt definitiv acestui proces:
- Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 1469/A din data de 28.11.2024 – În baza art. 421 alin.1 pct. 1 lit. b C.p.p. respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcţia Naţională Anticorupție împotriva sentinţei penale nr. 538/25.04.2024 pronunțate de Tribunalul București-Secţia I Penală în dosarul nr. 14733/3/2020. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28.11.2024.