Direcțiile de acțiune ale UNBR, evidențiate la conferința cu tema „Avocatura între provocări și oportunități”

Exclusivitate

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a organizat joi, 10 aprilie 2025, la București, conferința cu tema „Avocatura între provocări și oportunități” reunind numeroși reprezentanți ai profesiei, magistrați, autorități publice, mediul academic și societatea civilă. Potrivit unui comunicat primit la redacție, evenimentul a avut loc sub moderarea vicepreședintelui UNBR, Daniel Fenechiu, care a subliniat importanța dialogului real între profesia de avocat și decidenții politici. Această conferință este mai mult decât un eveniment profesional – ea reprezintă un demers esențial de consolidare a dialogului dintre UNBR, puterea legislativă și profesia de avocat: „Scopul nostru este de a întări conexiunile instituționale și de a construi un cadru de cooperare reală, în care vocea avocaților să fie auzită, înțeleasă și integrată în procesul legislativ. Este un pas necesar spre o reprezentare mai eficientă și o implicare mai activă a profesiei în viața juridică și democratică a țării” – a subliniat Daniel Fenechiu.

Avocatul Traian Briciu, președintele UNBR, a evidențiat cele trei vulnerabilități majore în fața cărora profesia de avocat trebuie să-și întărească poziția: discutarea monopolului serviciilor profesionale, avansul tehnologic și rediscutarea la nivel global a sistemului de drepturi și libertăți. El a subliniat că atât avocatul cât și profesia trebuie să aibă trei însușiri esențiale: inspirație, determinare și unitate. În ceea ce privește unitatea, președintele a precizat că aceasta nu înseamnă un acord de viziune al membrilor profesiei, ci mai degrabă generarea de idei chiar dacă diferite, sub condiția ca acestea să fie realiste și argumentate.

Pe parcursul conferinței, vorbitorii s-au referit la:
● Prioritățile legislative ale profesiei
● Nevoia de adaptare a profesiei la noile realități economice și juridice
● Extinderea portofoliului profesional al avocaților
● Adoptarea Convenției europene privind profesia de avocat
● Sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale ale avocaților
● Întărirea rolului avocatului în procedurile privind cetățenia, registrul comerțului și regimul străinilor, prin reforme legislative care consolidează statutul avocatului ca reprezentant legal indispensabil.
● Profesionalizarea căilor extraordinare de atac, prin instituirea obligației privind redactarea și semnarea acestor cereri exclusiv de către avocat
● Recunoașterea juridică extinsă a profesiei de avocat
● Dreptul avocaților și echilibrul muncă viață, cu propunerea calculării termenelor exclusiv în zile lucrătoare, incluzând zilele-punte declarate prin acte normative și suspendarea termenelor în vacanța judecătorească.

În cadrul discuțiilor, au mai fost abordate propuneri de deduceri fiscale specifice pentru avocați, introducerea unor rubrici speciale în formularele ONRC pentru avocați, colaborarea interdisciplinară cu alte profesii reglementate și delimitarea clară a profesiei de avocat față de alte activități conexe. Alături de avocați, au participat la dezbatere și au avut intervenții Radu Marinescu, Ministrul Justiție; Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului; Ion-Cristinel Rujan, Președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Președintele Comisiei juridice din Senat; Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași; Silviu Barbu, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie; George Dîrcă, Președintele Secției de Evidență Oficială a Legislației și Documentare, Consiliul Legislativ; Ion Dragne, Vicepreședinte al UNBR; Sergiu Stanila, Vicepreședinte al UNBR; Liviu Mihai, Decan al Baroului Suceava și Vicepreședinte al UNBR; Flavia Maier, Decanul Baroului Cluj și Membru al Comisiei Permanente a UNBR, Luminița Ioana, membru al Comisiei Permanente a UNBR; Mihăiță Bubatu, Președintele Casei de Asigurări a Avocaților, Cristian Niculescu-Tâgârlaș -Vicepreședinte al Casei de Asigurări a Avocaților și senator. De asemenea au participat și colegii avocați parlamentari, Ciprian Iacob – senator; Rodica Cușnir, senator; Alin Stoica, deputat; Cosmina Cerva, senator și membru în Consiliul Baroului București.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie