Direcția Națională de Probațiune (DNP) este instituția “care gestionează sistemul de probaţiune, ca serviciu public de interes naţional, ce contribuie la înfăptuirea actului de justiţie şi îşi desfăşoară activitatea în scopul reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al menţinerii siguranţei comunităţii, precum şi pentru reducerea costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale, prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare şi valorificarea potenţialului socio-economic al infractorilor”.
DNP este o structură cu personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiției, iar activitatea ei este coordonată, la nivelul Ministerului Justiției, de secretarul de stat Bogdan Ilea.
Conducerea DNP este asigurată în prezent de directorul Micu Fănel, ajutat de Ramona Lăcrămioara Bălăiță, în calitate de director general adjunct și de Angela Prioteasa, directorul Direcției Economice.
În februarie 2020, ministrul Justiției de atunci, Cătălin Predoiu, anunța că a obținut aprobarea unui Memorandum în Guvern prin care se suplimenta aparatul de probatiune cu 611 inspectori de probatiune, parte din locuri deja bugetate și scoase la concurs. Așa că, de la un număr total de posturi, în structura centrală și structurile locale ale DNP, de 470 (387 ocupate și 83 vacante) în 2020, s-a ajuns, un an mai târziu, la un număr total de posturi pentru DNP (în structura centrală și structurile locale) de 1.035 (627 ocupate și 408 vacante).
Defalcat, situația se prezintă în momentul de față în felul următor:
Număr posturi – structura centrală: 90 (43 ocupate/47 vacante)
- Director general – 1 post ocupat prin delegare
- Director general adjunct – 2 posturi vacante (1 ocupat prin delegare/1 vacant)
- Corpul de inspectie – 9 posturi (2 ocupate /7 vacante)
- Serviciul programe si relatii internationale – 8 posturi (2 ocupate /6 vacante)
- Directia economica – 25 posturi (22 ocupate/3 vacante)
- Serviciul resurse umane – 11 posturi (7 ocupate/4 vacante)
- Biroul IT si comunicare – 6 posturi (3 ocupate/3 vacante)
- Serviciul juridic – 11 posturi (3 ocupate/8 vacante)
- Serviciul metodologie si formare profesionala – 9 posturi (3 ocupate/6 vacante)
- Serviciul cercetare și dezvoltare strategică – 8 posturi (1 ocupat/7 vacante)
Număr posturi – structura locală: 945 (584 ocupate/361 vacante)
Prin urmare, DNP are organigrama dublată și bugetul crescut simțitor.
Imagine deplorabilă, informații depășite
În schimb, DNP nu a reușit să pună pe picioare un site propriu, deși a beneficiat, de pildă în 2014, de asistență financiară nerambursabilă pentru implementarea unui proiect – „Consolidarea capacității sistemului românesc de probațiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii”, – oferită prin intermediul programului de finanțare RO23 „Servicii corecționale, inclusiv sancțiuni non-privative de libertate”, de Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. A fost cheltuită astfel atunci suma de 8.622.139,03 lei.
Informațiile prezentate prin intermediul site-ului Ministerului Justiției nu sunt actualizate de ani buni (multe din informațiile prezentate sunt din 2016), după cum urmează:
- Bugetul Direcţiei Naţionale de Probaţiune;
- Situația plăților;
- Programul anual al achizițiilor publice;
- Centralizatorul achizițiilor publice;
- Contractele de achiziție publică;
- Anunțurile privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
- Rapoartele de activitate, etc
Deși toate aceste documente fac parte din categoria informațiilor de interes public. Probabil faptul că la Serviciul cercetare și dezvoltare strategică este ocupat doar un singur post cele 8 bugetate determină actuala conducere a DNP să nu gândească …strategic și să privească spre viitor.
Dacă până la crearea unui site propriu al instituției va fi cale lungă, poate drumul se va scurta cu ajutorul unei pagini de facebook a DNP, care să conțină măcar niște informații minimale, precum cele legate de anunțurile de organizare a concursurilor de angajare.
foto: just.ro