Direcția Națională de Probațiune a gestionat în 2021 supravegherea a peste 100.000 de persoane sancționate penal

Exclusivitate

Direcția Națională de Probațiune a gestionat în 2021 supravegherea a peste 100.000 de persoane sancționate penal, numărul mediu al persoanelor sancționate penal/consilier de probațiune fiind de 96,15 persoane/consilier, cu 15,98% mai mare decât media europeană. După cum se arată în Raportul de activitate pentru 2021 al Direcției Naționale de Probațiune,  75% dintre aceste persoane au avut impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar 60% obligația de a participa la un program de reintegrare socială.

În ceea ce privește componenta de evaluare psihosocială a persoanelor acuzate și inculpate, solicitată de organele judiciare, media referatelor/rapoartelor de evaluare presentențiale întocmite de un consilier de probațiune în anul 2021 a fost cu 33,86% mai mare decât media europeană (9,37 referate/consilier în România, față de 7,0 referate sau rapoarte de evaluare presentențiale / consilier de probațiune la nivel european).

În ce privește intervențiile în procesul de supraveghere a respectării măsurilor şi executării obligaţiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate, 89,38% dintre acestea au finalizat cu succes termenul de supraveghere.

Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidența sistemului de probațiune, pentru executarea unei măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile și sancțiunile comunitare pe care sistemul de probațiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancțiunile pe care sistemul penitenciar le administrează. În același registru, în anul 2020, bugetul pentru o persoană aflată în probațiune/an a fost de 220,18 euro, față de 16.972,5 euro/persoană aflată în detenție/an.

Serviciile de probațiune pun în executare măsurile și sancțiunile penale, neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată în cazul adulților și toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică.

Raportul integral pentru anul 2021 al sistemului de probațiune poate fi consultat aici

spot_img

Articole recente

De ce nu i-au dat dreptate judecătorii fostului șef al Poliției române și al DGA, în procesul acestuia cu Agenția de Integritate

În septembrie 2023, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că a  constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 1.157.736...

Mai multe articole din aceeași categorie