Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti la 29 ianuarie 2008, 14 reclamanţi – moștenitori ai lui Dumitru Marinescu Bragadiru – au solicitat ca prin hotărârea ce o va pronunţa, instanța să constate încălcarea termenului prevăzut de dispoziţiile art.23 alin. 1 din Legea nr. 10/2001 şi să oblige la emiterea unei decizii de restituire în natură a tuturor bunurilor mobile şi imobile ce au aparţinut fostei Fabrici de Bere Bragadiru situată în Bucureşti, Calea Rahovei nr. 157, sector 5. Cererea a fost întemeiată în drept pe dispozițiile Legii nr.10/2001.
Dosarul s-a plimbat de la tribunal la Curtea de Apel București și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție de mai multe ori. În cea de-a 5-a rejudecare, prin decizia civilă din 21.06.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia I civilă a admis recursul, a casat decizia din 19.02.2016 a Curţii de Apel Bucureşti şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei de apel. Dosarul a stat apoi din iulie 2017 vreme de 5 ani pe rolul Curții de Apel București care a pronunțat o soluție abia la sfârșitul lui 2022. Soluția a fost atacată cu recurs, așa că litigiul a ajuns din nou pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Recent, instanța supremă a pronunțat o nouă soluție:
- Detalii soluţie: Decizia nr. 1281: Admite recursurile declarate de reclamanţii Constandaky Şerban George, Fulicea Seraphina Ivona, Irene Jacqueline Marie Bragadir Lodin De Lepinay, Bragadir Giles Maurice Marie, Sahines-Romalo Alexandra, Sahines Maria Eva Anna împotriva deciziei nr. 1973 A din 19 decembrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Casează decizia recurată şi trimite cauza, spre rejudecare, aceleiaşi curţi de apel. Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de pârâta Rahova Halls – American Mall S.R.L. împotriva deciziei nr. 1973 A din 19 decembrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Irevocabilă.
Fabrica de bere Bragadiru a fost înființată în aprilie 1895 de Dumitru Marinescu Bragadiru și avea să ajungă după doar câțiva ani, la începutul secolului trecut, una dintre cele mai importante fabrici de bere din București. Afacerea lui Dumitru Marinescu Bragadiru s-a dezvoltat până în anul 1948, când, atât fabrica de bere, cât și Palatul Bragadiru, au fost naționalizate de regimul comunist. După revoluție, în 1997, Fondul Proprietății de Stat a primit un pachet de 56% din acțiunile Fabricii de Bere Rahova, restul de 44% intrând în proprietatea unor investitori persoane fizice ( prin PPM – programul de privatizare în masă). FPS vinde apoi cele 56% din acțiuni unui investitor privat – Rahova Halls SA (devenită mai târziu Rahova Halls – American Mall S.R.L), așa că, la nivelul anului 2000, Fabrica de Bere Rahova SA era o societate integral privatizată, statul neavând calitatea de acţionar. În patrimoniul societăţii Rahova Halls – American Mall, controlată de familia omului de afaceri Eric Bartha, cetățean elvețian de origine română, se află deci imobilele, care au o suprafață de 46.607 mp, revendicate de moștenitorii lui Dumitru Marinescu Bragadiru.
Despre fosta Fabrică de bere Bragadiru (Rahova) se mai aude doar din când în când, de pildă în ianuarie 2017 când acoperișul fostei fabrici s-a prăbușit, ceea ce a dus la devierea liniilor RATB 23, 32 si 117 și la un disconfort teribil pentru bucureștenii din zonă.