Ministerul Justiției a anunțat că termenul de înscriere la procedura de selecție a supleantului membrului național al României la EUROJUST a fost prelungit până la data de 24 noiembrie 2023. Potrivit unui anunț al ministerului, publicarea rezultatelor depunerii candidaturilor urmează a avea loc la data de 29 noiembrie 2023, restul calendarului rămânând același. Inițial, termenul limită de depunere a candidaturilor era 10 noiembrie 2023.
Ministerul Justiției lansase vineri, 3 noiembrie, din nou procesul de selecţie a supleantului membrului national al României la EUROJUST. Precedenta selecție s-a finalizat cu un eșec după ce niciunul din cei doi candidați, un procuror DIICOT și unul DNA, nu a fost acceptat.
Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România și să aibă, potrivit Legii nr. 303/2004, statut de procuror sau judecător. Selecţia se efectuează dintre persoanele cu o vechime de cel puţin 12 ani în funcţia de procuror sau judecător, cu experienţă în domeniul justiţiei penale, cu precădere în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală. De asemenea, având în vedere specificul activităţii şi desfăşurarea acesteia la sediul Eurojust, candidaţii trebuie să cunoască la un nivel avansat (scris, vorbit) limba engleză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie în UE reprezintă un avantaj).
Supleantul acţionează în numele membrului naţional sau îl înlocuieşte pe acesta, în funcţie de organizarea activităţii Biroului român la Eurojust. în cazul în care membrul naţional este ales preşedinte sau vicepreşedinte al Eurojust, supleantul îl poate înlocui pe membrul naţional în exercitarea competenţelor ce îi revin în această calitate. Supleantul îl înlocuieşte de drept pe membrul naţional în caz de absenţă fizică de la sediul Eurojust, boală, abţinere, concediu sau vacanţă a postului membrului naţional român la Eurojust. Supleantul are dreptul la paşaport diplomatic şi beneficiază de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice al cărei stagiu corespunde vechimii deţinute în magistratură, potrivit legislaţiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Drepturile salariale şi celelalte drepturi băneşti se suportă din bugetul Ministerului Public, al Ministerului Justiţiei sau al Consiliului Superior al Magistraturii, după caz. Mandatul supleantului membrului naţional la EUROJUST este de 5 ani, reînnoibil o dată.
Candidaţii sunt rugaţi să transmită prin e-mail, pe adresa: supleant.eurojust@just.ro o scrisoare de intenţie şi un curriculum vitae european, în limbile engleză şi română, tehnoredactate în format WORD sau pdf, însoţite de copiile oricăror documente pe care candidaţii le apreciază ca fiind relevante, pentru a atesta experienţa acestora şi îndeplinirea condiţiilor.
Daniela Buruiană, procuror în cadrul DIICOT-Structura Centrală, este membrul național al României la EUROJUST.